Malobrojni Srbi odali poštu najmilijima na groblju u Prištini

Srna
Malobrojni Srbi odali poštu najmilijima na groblju u Prištini

PRIŠTINA - Zabrane ulaska srpskim hodočasnicima na Kosovo i Metohiju, ispisivanje fašističkih poruka na Hramu Hrista Spasa i strah od mogućih hapšenja, razlozi su zbog kojih je mali broj Srba danas, na Zadušnice, odao poštu najmilijima na pravoslavnom groblju u Prištini, izjavio je prištinski paroh Staniša Arsić.

“Sve se sabralo, počevši od nekakvih spiskova na kojima se nalaze imena Srba navodno osumnjičenih za ratne zločine, zabrane ulaska hodočasnicima, ispisivanje fašističkih poruka na Hramu Hrista Spasa, do jutrošnje zabrane Srbima da organizovano izađu na najveće pravoslavno groblje na Kosmetu - prištinsko, imaju za posledicu mali broj onih koji su odali poštu svojim najmilijima”, rekao je protojerej Arsić.

On je poručio da nasljednici Srba čiji posmrtni ostaci počivaju na groblju u Prištini, uprkos svemu, ne smiju dozvoliti da mrtvi budu zaboravljeni.

“Moramo shvatiti da prištinske institucije neće voditi brigu o našim grobljima na području Prištine, a ima ih dvadesetak, već to moramo činiti mi, posebno oni rođeni u Prištini koji ne bi smeli da odustanu od naše vere i tradicije da bar na Zadušnice izađemo na groblje, očistimo ga i paljenjem sveća odamo im poštu”, naglasio je sveštenik Arsić.

On je naveo da je više desetina puta upućivao zahtjev komunalnom preduzeću “Paštrimi” da, kao što održavaju muslimansko groblje, održavaju i pravoslavno, ali da oni te zahtjeve “smišljeno odbacuju ili se pravdaju košenjem trave na desetak metara kvadratnih od oko dva hektara površine groblja”.

“Plašim se, ukoliko se njima prepusti održavanje groblja, da će ono nestati”, kaže protojerej Arsić koji je danas služio opijelo na samo sedam grobišta.

Autobus sa 50 pravoslavnih vjernika iz centralne Srbije, koji su krenuli da obilježe Zadušnice i posjete hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, vraćen je jutros iz Kosovske Mitrovice za Beograd, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana