Мали пуцају на велико

Александар Стојановић
Мали пуцају на велико

БАЊАЛУКА - У политичкој арени Републике Српске од општих избора 2018. године појавило се неколико нових политичких субјеката који имају титулу, условно речено, мањих странака, али често представљају значајне играче за конституисање власти и поузданог партнера најјачим странкама.

Истовремено, посљедњих година неке партије које су освајале мандате на претходним изборима су ишчезле или је њихов значај увелико умањен.

Према мишљењу аналитичара, такве партије немају снагу да освајају велики број мандата и традиционално су окренуте “локалу”, јер њихово дјеловање често је усмјерено на одређене заједнице или изборне јединице. У складу са тим, они граде своју инфраструктуру и утичу на састав будућих скупштинских већина, а на крају и резултата избора.

Међу новооснованим странкама које партиципирају у републичкој власти, а ове године први пут самостално излазе на изборе су Социјалистичка партија Српске Горана Селака и ДЕМОС Недељка Чубриловића.

Предсједник СПС-а Горан Селак за “Глас Српске” каже да је циљ ове странке да ова политичка опција на наредним изборима представља велико изненађење, те да у свим општинама гдје имају кандидатске листе очекују да освоје мандате.

- Наша странка има 43 листе, од којих су двије у ФБиХ, и очекујемо да ћемо укупно освојити 50 одборничких мандата. Поред тога, очекујемо да наш кандидат за начелника Теслића Драгутин Шкребић однесе убједљиву побједу, док у Бањалуци очекујемо да ћемо бити друга странка по снази и да ћемо имати или мјесто замјеника градоначелника или предсједника Скупштине града - казао је Селак.

Генерални секретар ДЕМОС-а Боран Босанчић казао је да ова странка има 55 одборничких листа, од којих је 48 самосталних, те да најбоље резултате очекују у Бањалуци, Палама, Бијељини и Фочи.

- Према неким анализама, очекујемо око 70 одборничких мандата у РС, а вјерујемо да тај број може бити и већи. Поред тога, имамо и пет кандидата за начелнике и сигурни смо да ће и они побиједити у својим општинама - рекао је Босанчић.

Неке партије су раније приликом првог изласка на изборе оствариле озбиљан резултат. Једна од њих је Уједињена Српска чији лидер Ненад Стевандић каже да су у односу на прошле од мање израсли у велику странку, те да очекују да ће играти значајну улогу у већини локалних заједница.

- За кратак период смо израсли у озбиљног политичког субјекта и већ на овим другим изборима на којима учествујемо имамо листе у 56 локалних заједница и пет кандидата за начелника - нагласио је Стевандић.

Народни демократски покрет на прошлим изборима је учествовао као опозициона опција и остварио је запажен резултат, а како истиче лидер странке Драган Чавић, на овим изборима они излазе са 43 самосталне листе и очекују да у свим тим општинама освоје мандате.

Радикали и напредњаци

Ранијих година постојало је неколико “напредњачких” и “радикалских” политичких субјеката, а они су данас или постали дио других, већих странака или су се угасили.  Тако је Српска радикална странка РС Миланка Михајилице пришла ПДП-у, док неколико фракција “напредних странака” већ годинама не остварује запажене резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана