Mali pucaju na veliko

Aleksandar Stojanović
Mali pucaju na veliko

BANjALUKA - U političkoj areni Republike Srpske od opštih izbora 2018. godine pojavilo se nekoliko novih političkih subjekata koji imaju titulu, uslovno rečeno, manjih stranaka, ali često predstavljaju značajne igrače za konstituisanje vlasti i pouzdanog partnera najjačim strankama.

Istovremeno, posljednjih godina neke partije koje su osvajale mandate na prethodnim izborima su iščezle ili je njihov značaj uveliko umanjen.

Prema mišljenju analitičara, takve partije nemaju snagu da osvajaju veliki broj mandata i tradicionalno su okrenute “lokalu”, jer njihovo djelovanje često je usmjereno na određene zajednice ili izborne jedinice. U skladu sa tim, oni grade svoju infrastrukturu i utiču na sastav budućih skupštinskih većina, a na kraju i rezultata izbora.

Među novoosnovanim strankama koje participiraju u republičkoj vlasti, a ove godine prvi put samostalno izlaze na izbore su Socijalistička partija Srpske Gorana Selaka i DEMOS Nedeljka Čubrilovića.

Predsjednik SPS-a Goran Selak za “Glas Srpske” kaže da je cilj ove stranke da ova politička opcija na narednim izborima predstavlja veliko iznenađenje, te da u svim opštinama gdje imaju kandidatske liste očekuju da osvoje mandate.

- Naša stranka ima 43 liste, od kojih su dvije u FBiH, i očekujemo da ćemo ukupno osvojiti 50 odborničkih mandata. Pored toga, očekujemo da naš kandidat za načelnika Teslića Dragutin Škrebić odnese ubjedljivu pobjedu, dok u Banjaluci očekujemo da ćemo biti druga stranka po snazi i da ćemo imati ili mjesto zamjenika gradonačelnika ili predsjednika Skupštine grada - kazao je Selak.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić kazao je da ova stranka ima 55 odborničkih lista, od kojih je 48 samostalnih, te da najbolje rezultate očekuju u Banjaluci, Palama, Bijeljini i Foči.

- Prema nekim analizama, očekujemo oko 70 odborničkih mandata u RS, a vjerujemo da taj broj može biti i veći. Pored toga, imamo i pet kandidata za načelnike i sigurni smo da će i oni pobijediti u svojim opštinama - rekao je Bosančić.

Neke partije su ranije prilikom prvog izlaska na izbore ostvarile ozbiljan rezultat. Jedna od njih je Ujedinjena Srpska čiji lider Nenad Stevandić kaže da su u odnosu na prošle od manje izrasli u veliku stranku, te da očekuju da će igrati značajnu ulogu u većini lokalnih zajednica.

- Za kratak period smo izrasli u ozbiljnog političkog subjekta i već na ovim drugim izborima na kojima učestvujemo imamo liste u 56 lokalnih zajednica i pet kandidata za načelnika - naglasio je Stevandić.

Narodni demokratski pokret na prošlim izborima je učestvovao kao opoziciona opcija i ostvario je zapažen rezultat, a kako ističe lider stranke Dragan Čavić, na ovim izborima oni izlaze sa 43 samostalne liste i očekuju da u svim tim opštinama osvoje mandate.

Radikali i naprednjaci

Ranijih godina postojalo je nekoliko “naprednjačkih” i “radikalskih” političkih subjekata, a oni su danas ili postali dio drugih, većih stranaka ili su se ugasili.  Tako je Srpska radikalna stranka RS Milanka Mihajilice prišla PDP-u, dok nekoliko frakcija “naprednih stranaka” već godinama ne ostvaruje zapažene rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana