Mакрон: БиХ је темпирана бомба која пријети региону

avaz.ba
Mакрон: БиХ је темпирана бомба која пријети региону

Ако сте забринути за овај регион, прво питање није ни Сјеверна Македонија ни Албанија, већ Босна и Херцеговина. Босна и Херцеговина је темпирана бомба која куца тик уз Хрватску. Она се суочава с проблемом џихадиста повратника, упозорио је предсједник Француске Емануел Макрон.

У великом интервјуу који је дао британском магазину Економист, он је говорио врло отворено о бројним питањима, а дио интервјуа односио се и на западни Балкан.

Макрон је, говорећи о противљењу Француске да се Сјеверној Македонији и Албанији одобри почетак преговора о уласку у Европску унију, утврдио да се "половина држава Уније противи томе да преговори почну с Албанијом".

– Они хоће да се то отвори са Сјеверном Македонијом. То је мала земља, промијенила је име и то је заиста историјско остварење. Никоме не представља опасност. Реалност је да, ако преговоре не отворимо с Албанијом, изазваћемо ужасну трауму цијелом региону. Албанске заједнице су свуда. Ако понизите Албанију, трајно ћете дестабилизовати регион. Стога сам увјерен да прво требамо реформирати наше процедуре за чланство јер оне више немају дугорочну сврху. Нису стратешке. Нису политичке, превише су бирократске и нема враћања на претходно стање, а то питање се мора размотрити – рекао је Макрон за Економист.

У наставку одговора на питање новинара Економиста, он је поновио да се процедуре процеса проширења морају промијенити и изнио наду да се то може направити у року од неколико мјесеци.

БиХ, Сјеверна Македонија и Албанија споменути су у предзадњем питању великог интервјуа који је Макрон дао овом угледном магазину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана