Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова у Републици Српској: Неће бити отпуштања радника у администрацији

Ведрана Кулага
Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова у Републици Српској: Неће бити отпуштања радника у администрацији

Рок за усклађивање броја запослених у локалним администрацијама са бројем становника вјероватно ће бити пролонгиран, тврди предсједник Савеза општина и градова у Српској Љубиша Ћосић.

Након што је објелодањено да су све локалне заједнице планирале исти износ за плате у 2019. као и у прошлој години, што је доказ да не намјеравају да испуне законску обавезу и ускладе број запослених са бројем становника до 30. јуна, Ћосић каже да ће критеријум од три запослена на 1.000 становника остати на снази, али да ће општине и градови добити додатни рок од двије-три године.

- Тим и неким другим измјенама требало би да се бави радна група у којој ће бити представници Савеза и ресорног министарства. Није реално да отпуштамо људе, а и прије припремања буџета имали смо договор са надлежнима у Влади РС да ћемо ићи на продужење рока. Сви смо у локалним заједницама свјесни стања у нашим буџетима због прихода и обима посла. Не размишљамо о повећању броја запослених, већ о смањењу, али природним одливом - рекао је Ћосић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: У неколико наврата је поменуто да Савез општина и градова не одустаје од идеје да у Српској буде промијењен начин расподјеле прихода од пореза за потребе локалних заједница. Докле се дошло са тим, какви су планови, а какве могућности?

ЋОСИЋ: Расподјела средстава локалним заједницама је дефинисана Законом о буџетском систему Српске који прецизира како се распоређују директни и индиректни порези, уз критеријуме на основу којих се израчунавају коефицијенти. Радићемо на доношењу нових коефицијената и поправљању позиције за одређене општине, а други правац се односи на израду закона о финансирању јединица локалне самоуправе. Земље у окружењу имају такав закон.   

ГЛАС: Да ли општинама и градовима треба већа децентрализација?

ЋОСИЋ: Постојећи однос који подразумијева централну власт са Владом и за општине и за градове је добар. Децентрализацију треба уредити тако да буде донесен закон о регионалном и уједначеном развоју Републике Српске, гдје би се дефинисала подручја која треба законски, системски подстицати више у односу на друга која су развијенија.

ГЛАС: Прошла година је остала у знаку иницијативе да у сваком граду и општини у Српској улица, трг или други објекат носи назив 9. јануар, када се обиљежава Дан Републике. Да ли сте задовољни одјеком?

ЋОСИЋ: Идемо у добром правцу. Неки су одлучили да мијењају постојеће називе, а други да новим улицама и објектима дају назив 9. јануар. Веома брзо, за неких двије године, све локалне заједнице ће имати то нешто чиме ће се идентификовати и чувати 9. јануар.

ГЛАС: Колико је то значајно, имајући у виду нападе на тај датум?

ЋОСИЋ: Дан Републике није ствар пркоса нити супротстављања било коме, већ припадности и љубави према Српској, за коју је положено много живота.

Директан избор

ГЛАС: Да ли ће доћи до реорганизације града Источно Сарајево?

ЋОСИЋ: Сигуран сам да ћемо и ове године радити на доношењу закона о граду Источно Сарајево јер је постојећи закон мијењан прије много година. Унутар града имамо консензус да ћемо причати о томе, али и различита политичка виђења шта треба урадити. На нивоу шест општина договорили смо се да разговарамо о томе, а будући договор треба да буде резултат консензуса, а не наметања било какве већине, али нам нови закон треба. Градоначелника би требало бирати директно, а треба радити и на измјенама броја одборника који долазе из самих општина, те порадити на прецизнијем дефинисању надлежности и расподјели неких средстава.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана