Лазар Продановић, делегат у Дому народа Парламента БиХ: Буџет мора бити усвојен

Ведрана Кулага Симић
Лазар Продановић, делегат у Дому народа Парламента БиХ: Буџет мора бити усвојен

Пред БиХ је доста посла и вјерујем да ће буџет институција за ову годину, као један од тренутних приоритета, бити усвојен у Парламенту БиХ, каже за “Глас Српске” делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ и функционер СНСД-а Лазар Продановић.

- Сједница Представничког дома је заказана за 7. јул, док би Дом народа требало да засједа дан касније са темом буџета за ову годину. За сада се може чути да ће тај документ бити усвојен по хитном поступку. Ми смо сагласни да га подржимо и у једној и другој процедури - истакао је Продановић.

ГЛАС: Приједлог буџета институција БиХ за 2020. годину је Предсједништво БиХ утврдило прошле седмице. Очекујете ли проблеме?

ПРОДАНОВИЋ: Урађено је оно што се могло урадити у овој ситуацији, а то је да се око 40 милиона марака уштеде усмјери на санирање посљедица вируса корона. Било би значајно да, што прије, буде усвојен буџет да би се до краја године могло радити и урадити што је планирано у том редукованом буџету. Ако буде ишло по хитној процедури, то је принцип узми или остави. Ријеч је о приједлогу који је усаглашен и у Савјету министара и Предсједништву БиХ, тако да вјерујем да има довољну подршку у Парламенту БиХ.

ГЛАС: Укалкулисана су и око четири милиона КМ за локалне изборе?

ПРОДАНОВИЋ: То су средства која су, према пројекцији, потребна за изборе. Нема разлога да се доводи у питање њихово одржавање у овој години. Сада је одговорност на онима који спроводе те активности, а то је Централна изборна комисија БиХ.

ГЛАС: БиХ, с друге стране када се ради о одговорности, касни на путу ка ЕУ. Направљен је приједлог чланова будућег парламентарног одбора за блиску сарадњу са званичним Бриселом. Ви сте предложени на тој листи, може ли БиХ да убрза?

ПРОДАНОВИЋ: Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање између Парламента БиХ и Европског парламента је важно тијело. Остало је да то потврди и Представнички дом идуће седмице. Након тога ће тај одбор бити конституисан и усвојен пословник о раду. Овим је испуњен и један од 14 приоритета из посљедњег извјештаја за БиХ и сада би требало да се фокусирамо на још додатних седам приоритета који би требало да буду реализовани до краја октобра. Ту су махом измјене закона, након чега ће извјештај бити достављен Европској комисији да би на основу тога дала мишљење. БиХ треба статус кандидата за чланство у ЕУ. Постоји консензус кључних политичких актера да ова питања буду ријешена у овом релативно кратком року.

ГЛАС: Уз то преостало вријеме ту је и вирус корона, локални избори те генерално тежак пут до договора о бројним питањима у БиХ.

ПРОДАНОВИЋ: Не би требало да буде препрека нити оправдања за кашњења. Надам се да ће кључни актери предложити и измјене Изборног закона у дијелу који се односи на Мостар да би у том граду могли да буду коначно одржани избори. Тај приједлог би требало да стигне у јулу. Остају нам, од приоритета, измјене закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, јавним набавкама, сукобу интереса и још нека питања. То је нешто што се, ако буде довољан степен спремности за компромис, може урадити. Тиме бисмо и надокнадили велико закашњење из, не само овог пандемијског, него и ранијег периода.

Стране судије

ГЛАС: Члан сте Уставно-правне комисије у Дому народа, а Ваше колеге из Представничког дома ће идуће седмице разматрати приједлог из Српске да стране судије у Уставном суду замијене домаћи стручњаци. Има ли помака у том дијалогу?

ПРОДАНОВИЋ: Нисам сигуран. Наш циљ је да престане њихов мандат, али је очигледно да нема воље са бошњачке стране да та прича и добије такав епилог. Ово питање није на листи питања која треба ријешити до јесени, али би било важно да  дође до рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана