Крајина Борац деложирао Малбашића

Горан Маунага
Крајина Борац деложирао Малбашића

Бањалука - Предузеће "Крајина Борац" послије непуних 18 година правне битке јуче је ушло у посјед својих пословних простора у центру Бањалуке које је незаконито откупио Михајло Ковачевић, а затим их препродао компанији "Малбашић" чији је власник познати бизнисмен Веселко Малбашић и која их је годинама користила.

Предају пословних простора наложио је суд након што је донесена правоснажна пресуда да они припадају "Крајина Борцу". Уласку у посјед претходили су преговори представника "Крајина Борца" и компаније "Малбашић" у којима су учествовали и закупци објеката. Испред улаза у зграду у којој се налазе пословни простори судске извршиоце и судску полицију сачекало је приватно обезбјеђење које су ангажовали закупци. Послије једног часа преговора промијењена је брава на улазу који води у главни пословни простор смјештен на три етаже. Постигнут је договор да "Крајина Борац" накнадно уђе и у преостали простор од 29 квадрата у приземљу са посебним улазима из шеталишне зоне у улици Веселина Маслеше.

Адвокат Драган Толимир који заступа "Крајина Борац" каже да је било мало затезања у вези са преузимањем пословних простора због покушаја одуговлачења, али да је на крају све завршено без проблема.

- Ушли смо у посјед пословних простора на првом спрату, у приземљу и у подруму укупне површине 360 квадрата. Замијењени су улошци на свим вратима тих пословних простора. Остало је још преузимање мањих простора који се налазе бочно и које ћемо преузети накнадно - каже Толимир.

Правоснажном судском пресудом компанији "Малбашић" је наложено и да "Крајина Борцу" исплати милионску новчану одштету за бесправно коришћење пословних простора.

- Покренути су поступци у циљу побијања правних радњи којима је фирма "Малбашић" цјелокупну имовину пренијела на трећа лица. Планирамо да поднесемо и кривичну пријаву због оштећења повјериоца - рекао је Толимир.

Директор "Крајина Борца" Зоран Милаковић каже да је задовољан што је спроведен дио правоснажне и извршне пресуде Окружног суда у Бањалуци из јула прошле године.

- Послије уласка у посјед свих пословних простора затражићемо и извршење судске одлуке која се односи на финансијски дио, односно исплату обештећења у износу 2,9 милиона марака плус затезне камате и неплаћену закупнину што укупно износи више од седам милиона КМ. Компанија "Малбашић" покушава да избјегне извршење финансијског дијела пресуде. То чини тако што је све некретнине које се воде на њој преписала на трећа лица у вријеме извршног поступка, односно послије правоснажне пресуде. Тиме чини кривично дјело за које је Кривичним законом РС прописана казна од три до осам година затвора - рекао је Милаковић.

Адвокат Александар Поповић, који заступа компанију "Малбашић", каже да је предаја пословних простора у посјед извршена уз низ процесних грешака.

- Први пут у нашој пракси забиљежено је да судски извршилац идентификује објекат који је предмет извршног поступка и да то у досадашњем дијелу поступка није учинио суд. Процесни недостатак је и то што је за спорни локал у извршној судској одлуци наведена адреса улица краља Петра Првог Карађорђевића 62 која не постоји јер је у надлежном одјељењу Градске управе за тај локал наведена адреса у улици Веселина Маслеше 1. Пресуду ћемо у поступку ревизије оборити у Врховном суду РС. Ако одлука Врховног суда буде негативна ићи ћемо са приједлогом за мјеру у Уставном суду БиХ - рекао је Поповић.

Основни суд у Бањалуци донио је 29. децембра прошле године на основу правоснажне пресуде бањалучког Окружног суда закључак о спровођењу рјешења о извршењу према коме компанија "Малбашић" треба да преда "Крајина Борцу" пословне просторе у небодеру у Господској улици. "Глас Српске" објавио је да је Малбашић након правоснажне пресуде Окружног суда за само мјесец и по угасио чак осам жиро рачуна компаније "Малбашић". Осим тога, он је власништво над компанијом која је главни актер спора пребацио на трећу особу, а та фирма затим је купила и његова преостала четири предузећа. Циљ тих потеза био је да избјегне исплату милионске одштете "Крајина Борцу".

Малбашић је спорне пословне просторе купио од Михајла Ковачевића из Бањалуке, који их је претходно купио од предузећа "Трговина Борац" из Травника. "Трговина Борац" је филијала некадашњег гиганта текстилне и обућарске индустрије "Борац" из Травника. То предузеће је пословне просторе у Бањалуци продало у послијератном периоду, иако није имало право да располаже њом јер је сва имовина државних предузећа припала државним фирмама у ентитетима у којима се и налази. Суд је поништио уговор између "Трговине Борац" и Ковачевића о куповини пословних простора, закључен 5. августа 1999. године. Поништен је и купопродајни уговор између Ковачевића и компаније "Малбашић", закључен 15. децембра 2005. године.

План властита продавница

Драган Толимир каже да закуподавац који се налази у спорном пословном простору има рок од седам дана да изнесе своје ствари.

- Директор "Крајина Борца" је рекао да је у плану отварање властите продавнице. Ми смо, ради опреза, заједно са пословним простором преузели и ствари које се налазе унутра да се поступак не би одуговлачио - рекао је Толимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана