Ковачевић: Додик није пристао на АНП, пут БиХ у НАТО више не постоји

Срна
Ковачевић: Додик није пристао на АНП, пут БиХ у НАТО више не постоји

БИЈЕЉИНА - Предсједник СДС-а Мирко Шаровић поново је данас демонстрирао да апсолутно не разумије политичке процесе и политичке термине, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- Оно што ми у СНСД-у можемо да кажемо послије објављивања стенограма са састанка амбасадора Квинте и чланова Предсједништва БиХ када је усвојен Програм реформи јесте само то да грађани Републике Српске коначно могу да виде да Милорад Додик није пристао на Годишњи национални програм (АНП) и да је Милорад Додик добио све могуће гаранције да Програм реформи није АНП - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да Програм реформи неће тако бити третиран ни од НАТО савеза, већ искључиво као документ о сарадњи са овим војним савезом, те је на тај начин АНП коначно стављен на страну и да је отишао у историју.

- Када је ријеч о Шаровићу, ја бих да поручим Бакиру Изетбеговићу да није у реду да сви његови напади на, како они воле да кажу Ер-Ес, иду преко његовог изасланика Мирка Шаровића. Било би у реду и било би добро да Изетбеговић бар понекад смогне храбрости и сам се обрати Милораду Додику и СНСД-у - нагласио је Ковачевић.

Он је још једном поновио да је пут БиХ у НАТО стављен по страни, да пут БиХ у НАТО више не постоји, да БиХ сарађује са НАТО-м, на онај начин на који је то дефинисао Програм реформи.

- Што се тиче нас из СНСД-а то је и више него довољно када је ријеч о било каквом односу са Алијансом. Република Српска остаје у потпуности посвећена и опредијељена да поштује Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, и ту се ништа неће промјенити - поручио је Ковачевић.
Када је ријеч о СДС-у и ПДП-у, рекао је Ковачевић, они су прошле седмице на најригиднији и најеклантантнији могући начин погазили закључке Народне скупштине Републике Српске у Парламенту БиХ, али и у Народној скупштини Републике Српске, гдје су одбили да пруже подршку српском члану Предсједништва БиХ, па самим тим и Републици Српској.

- Људи из СДС-а и ПДП-а су на путу без повратка, а тај пут се зове никако другачије него издаја - закључио је портпарол СНСД-а.

 Члан Главног одбора СНСД-а Милица Марковић истакла је да "политички неписмени и злуради Шаровић сталним понављањем да је Додик трасирао, како каже, пут БиХ у НАТО жели да скрене пажњу јавности са чињеници да је СДС прије пар дана у Сарајеву гласао против интереса Републике Српске.

- Да издајник остаје издајник, што СДС дефинитивно јесте, потврђено је прије неколико дана у Сарајеву када је та странка заједно са ПДП-ом погазила закључке Народне скупштине и подржала СДА гласањем у парламенту БиХ да се по хитном поступку у процедуру упути Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у садашњем саставу - изјавила је Марковићева.

Она је нагласила да "сталним рециклирањем лажи да је Додик усвајањем Програма реформи наводно трасирао путу БиХ у НАТО, Шаровић покушава да сакрије срамне потезе и поданички однос СДС-а према политичком Сарајеву".
- Мирко Шаровић има најмање права да држи лекције о било чему, а посебно о НАТО савезу и Програму реформи с обзиром да је Савјет министара, чији је он био члан, донио Програм рада за 2019. годину према којем су НАТО интеграције примарни политички циљ институција БиХ - подсјетила је Марковићева.

Она је упитала зашто Шаровић и његов партијски колега Драган Мектић нису тада оспорили тај документ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана