Конфузија у Агенцији за јавне набавке након што су добили два директора: Вехабовић први стигао до фотеље

Ведрана Кулага Симић
Конфузија у Агенцији за јавне набавке након што су добили два директора: Вехабовић први стигао до фотеље

САРАЈЕВО - Агенција за јавне набавке БиХ од данас практично има два директора и то Кенана Вехабовића и Муамера Бандића, због конфузије у вези са именовањем, а првог радног дана на послу се први појавио Вехабовић.

Савјет министара БиХ је на посљедњој сједници, 29. јула, разријешио Џенана Салчина дужности директора Агенције за јавне набавке, а на његово мјесто за вршиоца дужности на три мјесеца постављен је Муамер Бандић, који се налазио на челу Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Прије те одлуке, како је саопштено након сједнице Савјета, министри су се упознали са мишљењем Агенције за државну службу БиХ, која је спровела јавни конкурс за директора Агенције за јавне набавке БиХ и једногласно одбацила приједлог да се за директора именује Кенан Вехабовић, који је кадар СББ-а.

Агенцији за државну службу је наложено да распише нови конкурс за избор директора Агенције за јавне набавке БиХ, а да Бандић обавља ту функцију до именовања новог директора.

Међутим, до конфузије је дошло након што су у посљедњем броју "Службеног гласника БиХ" објављени и рјешење Агенције, према којем се Вехабовић именује за директора, почевши од 10. августа, те рјешење Савјета министара којим је Бандић именован за в.д. директора, а које је примјенљиво од наредног дана од објаве у том гласнику.  

Са Вехабовићем и Бандићем, који је кадар СДА, јуче нисмо успјели да ступимо у контакт, а у Агенцији за јавне набавке су у кратком разговору прво казали да се једино у просторијама појавио Вехабовић.

Пред крај радног времена, на истом броју телефона у Агенцији, у покушају да сазнамо да ли је било каквих промјена, службеник који се јавио поручио је да није овлашћен да даје те информације и да се обратимо Служби за информисање, одакле до закључења овог броја "Гласа Српске" није стигао одговор на питање ко је од новоименованих био на послу.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија рекао је јуче да је одлука Савјета јасна.

- Агенција по закону мора према њој поступити и расписати нови конкурс - казао је Тегелтија за "Глас Српске", не искључивши ни могућност да се о овом питању изјасни суд.

Ово није први пут да је дошло до конфузије у вези са именовањем челника у институцијама на нивоу БиХ. Већ дуже вријеме је активан судски предмет у којем је једна од страна начелник кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија због конкурса за позицију директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења на заједничком нивоу. Самарџија је на конкурсу, спроведеном 2017. године, био прворангирани кандидат са најбољим оцјенама, али је умјесто њега за директора Агенције именован Неђо Којић, који је био четврти. Самарџија је одлучио да тужи Савјет министара БиХ, односно Министарство безбједности. Након двогодишњег поступка добио је пресуду у своју корист, али због уложених жалби још није све завршено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана