Које стране језике говоре кандидати за члана Предсједништва БиХ?

radiosarajevo.ba
Које стране језике говоре кандидати за члана Предсједништва БиХ?

САРАЈЕВО - Посљедњих дана су у нашој земљи велику прашину подигле многобројне кандидатуре за чланове Предсједништва Босне и Херцеговине на предстојећим изборима.

Како се чини, ова позиција је изузетно атрактивна за многе. Радиосарајево.ба је истраживао колико су кандидати за чланове Предсједништва БиХ атрактивни за ову позицију кроз њихово познавање и употребу страних језика.

Наиме, као што је познато примарна надлежност Предсједништва БиХ је вањска политика те представљање БиХ у међународним и европским организацијама и институцијама, вођење преговора за закључење међународних уговора, а за ефикасно дјеловање изузетно су важне дипломатске квалификације као што су познавање страних језика, и то оних дипломатских; енглеског и француског, али и иностраних политичара, државника, њиховог начина дјеловања...

Пошли смо од познавања страних језика кандидата за чланове Предсједништва. Подаци до којих смо могли доћи су више него интересантни, но нисмо сигурни колико су релевантни с обзиром на то да постоји разлика у познавање језика и његовом активном кориштењу.

Тако, како се чини, језички је најписменији Мирсад Кебо, садашњи  потпредсједник Федерације БиХ, а независни кандидат за члана Предсједништва БиХ на предстојећим изборима. Према његовој биографији, он говори арапски, турски и енглески језик.

Кебу слиједи још један независни кандидат Мустафа Церић, који говори енглески и арапски.

Младен Иванић, кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, активно говори енглески и њемачки језик, док је његова противница Жељка Цвијановић професор енглеског језика.

Надаље, њемачки и енглески говори и Емир Суљагић, кандидат ДФ-а за члана Предсједништва БиХ.

Сефер Халиловић, предсједник БПС-а и кандидат за Предсједништво, судећи према његовој биографији перфектно говори руски језик.

Бакир Изетбеговић, актулени члан Предсједништва БиХ из редова бошњачког народа и кандидат СДА на предстојећим изборима, течно говори енглески језик.

Који страни језик говори Фахруднин Радончић нисмо могли сазнати.

Када је у питању Мартин Рагуж, кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ из редова ХДЗ-а 1990, он говори енглески језик, не нарочито активно.

Драган Човић, како смо могли сазнати, не говори активно нити један страни језик.

Бакир Хаџиомеровић говори активно енглески језик.

Како се чини, кандидати су спремни за функцију члана Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана