Још нема кључа за подјелу новца

Жељка Домазет
Још нема кључа за подјелу новца

Сарајево - Дом народа Парламента БиХ усвојио је у петак по хитном поступку измјене и допуне Закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ, којима је предвиђено преусмјеравање 7,1 милиона марака за подручја угрожена мајским поплавама.

Буџет је подржало 11 делегата, против је био делегат ПДП-а Младен Иванић, а шеф Клуба хрватског народа Борјана Кришто суздржана. Делегати нису разматрали закључак који је дан раније усвојио Представнички дом да Савјет министара БиХ на наредној сједници за поплављене обезбиједи додатних 20 милиона марака са ставки за капитална улагања и грантове који неће бити реализовани у овој години.

Као и посланици и делегати су оцијенили да су издвајања институција БиХ за помоћ поплављенима мала. Замјеник предсједавајућег Дома народа Сташа Кошарац рекао је да ова помоћ није довољна с обзиром на размјере штете, али да је издвојени износ према анализи надлежних институција био једини реално могућ.

Предсједавајући Дома народа Драган Човић рекао је да је подржао предложене измјене буџета само из разлога да новац одмах буде доступан, иако се ради о мрвицама и капи у мору.

Делегат ПДП-а Младен Иванић рекао да је износ мали и да стога није могао подржати предложени буџет.

- Буџет институција БиХ износи милијарду марака, а издваја се само седам милиона. Боље би било да смо ово оборили и тиме би се сви уозбиљили - сматра Иванић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је да је урађен конкретан и добар посао.

- Буџет институција БиХ је предвиђен за финансирање, прије свега, администрације и ту има мало простора за промјене. Очекујемо од осталих нивоа власти да поступе на исти начин - рекао је Беванда.

Подсјетио је да су буџетски корисници поступајући по налогу Савјета министра БиХ предложиле да за санацију подручја погођених поплавама издвоје 10,2 милиона КМ, али да је због штете и трошкова које су имали током поплава уважен захтјев неких институција да издвоје мање новца. Он је оцијенио политикантским закључак да се обезбиједи додатних 20 милиона марака констатујући да су раније обавезали Савјет министара да се смање трошкови закупа за институције.

- Сада када смо покренули процесе набавке зграда кроз капитална улагања траже да се то стопира - рекао је Беванда.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је да се још ради на формули за подјелу новца прикупљеног на међународној донаторској конференцији, али да за сада постоји омјер у оквиру препорука Свјетске банке, УНДП-а и Европске комисије.

- Не знам да ли ће то бити формула и за средства која су обезбијеђена од Савјета министара и путем солидарне дневнице, али она још није готова - рекао је Шпирић и додао да је Министарство финансија и трезора први пут предложило много већи износ из буџета институција БиХ за поплављене, али да га није прихватио Савјет министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана