Изласком на Липе обиљежене 32 године од одбране Прњавора

Срна
Foto: Срна

Борачка организација града Прњавора организовала је данас излазак на Липе и традиционално дружење некадашњих сабораца, припадника Војске Републике Српске, чиме су обиљежене 32 године од изласка јединица Општинског штаба Територијалне одбране (ТО) Прњавор на овај локалитет на Мотацији и заустављање продора непријатељских формација из Дервенте према Прњавору и бањалучкој регији.

Горан Санчанин из Велике Илове, као тадашњи припадник ТО Прњавор, рекао је да је потребно чувати успомене на 24. март 1992. године и излазак на Мотајицу и с поштовањем се присјетити свих који данас нису међу живима.

"Тешко је присјећати се свега јер су Прњаворчани поднијели велику жртву, било је много погинулих и рањених. Мој брат и ја смо преживјели рањавање, а многи наши добри пријатељи су страдали", рекао је Санчанин новинарима.

У том пресудном времену Прњаворчанима су се на борбеној линији, између осталих, придружили и борци из Трстенаца. Мјештанин овог дервентског насеља Миленко Станковић подсјетио је да су због предострожности почетком 1992. године формирали мале сеоске страже, али и истакао да је иницијатива Прњаворчана да се формира одбрамбена линија сачувала многе животе.

"У Дервенти је тада било опште расуло. Нама су Прњаворчани највећа браћа и да се тада нисмо организовали сигурно је да би нам се поновила страдања као у Другом свјетском рату", рекао је Станковић.

Предсједник градске Борачке организације Прњавор Перица Ђумић рекао је да је спомен-обиљежје на Липама подсјетник на тешка времена, али и правилне одлуке формирања одбрамбене линије чиме су спријечена страдања која су се тих дана дешавала у Посавини.

"Познато је да су регуларне снаге из Хрватске у марту 1992. године ушле у Брод и Посавину и одлучиле да заузму и ове наше крајеве. Ми смо тада били мотивисани да се одбранимо, нажалост, било је људских жртава због чега никада не смијемо заборавити наше хероје", рекао је Ђумић новинарима.

Он је рекао и да велике заслуге за очување Прњавора припадају и тадашњем политичком и војном руководству које је препознало опасност и наредило стварање прве одбрамбене линије на Мотајици.

Традиционалном изласку на Липе присуствовао је и градоначелник Прњавора Дарко Томаш, који је рекао да је важно чувати сјећање на све погинуле без којих данас не би обиљежавали ни Дан града Прњавора, нити друге сличне догађаје.

"Важно је рећи да са овог мјеста на Мотајици шаљемо и поруку мира и апелујемо да све будуће генерације проблеме рјешавају преговорима, а не ратовима и сукобима", нагласио је Томаш.

Са подручја Прњавора у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 626 бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана