Izlaskom na Lipe obilježene 32 godine od odbrane Prnjavora

Srna
Foto: Srna

Boračka organizacija grada Prnjavora organizovala je danas izlazak na Lipe i tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske, čime su obilježene 32 godine od izlaska jedinica Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Prnjavor na ovaj lokalitet na Motaciji i zaustavljanje prodora neprijateljskih formacija iz Dervente prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

Goran Sančanin iz Velike Ilove, kao tadašnji pripadnik TO Prnjavor, rekao je da je potrebno čuvati uspomene na 24. mart 1992. godine i izlazak na Motajicu i s poštovanjem se prisjetiti svih koji danas nisu među živima.

"Teško je prisjećati se svega jer su Prnjavorčani podnijeli veliku žrtvu, bilo je mnogo poginulih i ranjenih. Moj brat i ja smo preživjeli ranjavanje, a mnogi naši dobri prijatelji su stradali", rekao je Sančanin novinarima.

U tom presudnom vremenu Prnjavorčanima su se na borbenoj liniji, između ostalih, pridružili i borci iz Trstenaca. Mještanin ovog derventskog naselja Milenko Stanković podsjetio je da su zbog predostrožnosti početkom 1992. godine formirali male seoske straže, ali i istakao da je inicijativa Prnjavorčana da se formira odbrambena linija sačuvala mnoge živote.

"U Derventi je tada bilo opšte rasulo. Nama su Prnjavorčani najveća braća i da se tada nismo organizovali sigurno je da bi nam se ponovila stradanja kao u Drugom svjetskom ratu", rekao je Stanković.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić rekao je da je spomen-obilježje na Lipama podsjetnik na teška vremena, ali i pravilne odluke formiranja odbrambene linije čime su spriječena stradanja koja su se tih dana dešavala u Posavini.

"Poznato je da su regularne snage iz Hrvatske u martu 1992. godine ušle u Brod i Posavinu i odlučile da zauzmu i ove naše krajeve. Mi smo tada bili motivisani da se odbranimo, nažalost, bilo je ljudskih žrtava zbog čega nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje", rekao je Đumić novinarima.

On je rekao i da velike zasluge za očuvanje Prnjavora pripadaju i tadašnjem političkom i vojnom rukovodstvu koje je prepoznalo opasnost i naredilo stvaranje prve odbrambene linije na Motajici.

Tradicionalnom izlasku na Lipe prisustvovao je i gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš, koji je rekao da je važno čuvati sjećanje na sve poginule bez kojih danas ne bi obilježavali ni Dan grada Prnjavora, niti druge slične događaje.

"Važno je reći da sa ovog mjesta na Motajici šaljemo i poruku mira i apelujemo da sve buduće generacije probleme rješavaju pregovorima, a ne ratovima i sukobima", naglasio je Tomaš.

Sa područja Prnjavora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 626 boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana