Изетбеговић позвао чланове ВСТС-а да поднесу оставке

Срна
Изетбеговић позвао чланове ВСТС-а да поднесу оставке

САРАЈЕВО – Предсједник СДА Бакир Изетбеговић позвао је чланове Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да поднесу оставке јер су, како је навео, изгубили кредибилитет у домаћим и међународним круговима, као и међу грађанима БиХ.

"Напомињемо да извјештај о раду ВСТС није добио подршку ниједног посланика, ни делегата у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, што само по себи довољно говори", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је изјавио данас да ова странка неће подржати учешће СНСД-а у структури власти Федерације БиХ (ФБиХ).

"Док год потпредсједник ФБиХ има значајна овлаштења, а позиција потпредсједника Републике Српске је редукована на протоколарне функције и док год у власти Српске нема министара из СДА, такви приједлози неће имати кредибилитет. Позивамо на хитно окончање процеса формирања власти на нивоу ФБиХ", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву након сједнице Предсједништва СДА.

Он је поновио позив ХДЗ-у БиХ да без одгађања именује предсједника ФБиХ што је нови услов за формирање владе, напомињући да реформу Изборног закона, који је у надлежности Парламентарне скупштине БиХ, не треба везивати за формирање власти на нивоу ФБиХ.

Изетбеговић је навео да СДА подржава измјену структуре Владе ФБиХ, увођење нових и спајање постојећих министарстава.

"Имали смо договор постигнут 17. априла прошле године који је дефинисао да се на ову функцију именује нестраначка личност из реда осталих која је из Републике Српске и биће предложена од партнера из Српске у консултацији са свим чланицама коалиције", рекао је Изетбеговић.

Он је додао да никаквих консултација са СДА није било, иако је то предвиђао међустраначки договор, те да очекује да ће министар за људска права бити нестраначка личност из области заштите људских права.

"СДА од новоименованог Савјета министара и влада на свим нивоима захтијева да хитно приступе свим реформама и реализицији инфраструктурних пројеката за које већ постоје обезбијеђена средства, те да свој рад подреде побољшању општег економског стања и живота грађана", рекао је Изетбеговић.

Он је навео да мора бити убрзана изградња Коридора "Пет це", те брзих и магистралних путева за која су обезбијеђена средстава.

Изетбеговић је позвао чланове Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ да поднесу оставке јер су, како је навео, изгубили кредибилитет у домаћим и међународним круговима, као и међу грађанима БиХ.

"Напомињемо да извјештај о раду ВСТС није добио подршку ниједног посланика, ни делегата у оба дома Парламентарне скупштине БиХ, што само по себи довољно говори", рекао је Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана