Инцко поднио оставку, Шмит од 1. августа нови високи представник

A.С.
Инцко поднио оставку, Шмит од 1. августа нови високи представник

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас је поднио оставку коју је прихватио Управни одбор Савјета за примјену мира у БиХ (ПИK), који је потом именовао Кристијана Шмита за сљедећег високог представника у БиХ, након што га је за то мјесто кандидовала Њемачка.

Шмит би дужност требао преузети од 1. августа, када ће о оставци Инцка и постављању Шмита одлучивати Савјет безбједности Уједињених нација.

- Данас су у Сарајеву амбасадори земаља чланица ПИК службено именовали Шмита за сљедећег високог представника, након што га је за то мјесто кандовала Њемачка - казали су из ОХР-а.

Русија је била против ове одлуке.

ОХР ће сада обавијестити генералног секретара Уједињених нација о одлуци Управног одбора ПИК-а. До сада је Савјет безбједности УН-а потврђивао именовање новог високог представника.

- Управни одбор се радује сарадњи са Шмитом, након што 1. августа  преузме дужност високог представника, када ће оставка Инцка ступити на снагу. Управни одбор ПИК-а захваљује Њемачкој на иницијативи и увјерен је да ће Шмидт убрзати испуњење услова и циљева из програма 5+2 и допринијети стабилности у БиХ, тако што ће обезбиједити досљедно спровођење цивилних аспеката Општег оквирног споразума за мир. Одлука Управног одбора ПИК-а додатно наглашава опредијељеност за територијални интегритет БиХ – наведено је у саопштењу.

Инцко је Аустријанац који је у БиХ службовао 12 година.

Управни одбор ПИК-а изразио је захвалност Инцку на „његовој дуготрајној, изузетној посвећености и огромном доприносу спровођењу Дејтонског мировног споразума као и безбједности и стабилности у БиХ у посљедњих 12 година“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана