Хелез, Комшић и Марфи: Прелет бомбардера САД плод сарадње са БиХ

Танјуг
Хелез, Комшић и Марфи: Прелет бомбардера САД плод сарадње са БиХ

САРАЈЕВО - Министар одбране Босне и Херцеговине Зукан Хелез изјавио је данас, послије прелета америчких бомбардера Б1 изнад Сарајева, да је вјежба показала да Оружане снаге БиХ могу одговорити сваком изазову, да ће сличних вјежби бити и у будућности и да за овакве догађаје није потребно одобрење Предсједништва БиХ.

Хелез је казао како је данашњи догађај плод дугогодишње сарадње између САД и БиХ, пренио је портал klix.ba.

"Ово је био један вид обуке гдjе су наше Оружане снаге наводиле америчке авионе и наше Оружане снаге су показале да могу извршити најбитније задатке. САД су наш кључни војнополитички спољнополитички сарадник и имамо у плану још много догађаја који су сличног карактера. Ово је потврда да САД гарантују цјеловитост границе БиХ", казао је Хелез.

Он је додао да је све урађено у складу са прописима и законом и да за овакве догађаје није потребно одобрење Предсједништва БиХ. Када је ријеч опасци појединих српских политичара, да су исти авиони бомбардовали Србију 1999. године, Хелез је рекао да се то не тиче БиХ.

Министар одбране БиХ је најавио да ће у будућности бити још неколико вјежби сличног типа.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић је рекао да прелетање америчких бомбардера има вишеструки значај за БиХ.

"Ја знам да није било тако гласно или можда ефектно како је било очекивано али је важно, да су се неке ствари показале. Наше јединице Оружаних снага могу да садествују са авијацијом САД, односно НАТО трупа, и то је веома важно", казао је Комшић.

Комшић је подсјетио да ово није први пут да Оружане снаге БиХ сарађују са америчком војском, али да, како каже, није ни посљедњи.

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да је данашњи прелет америчких бомардера изнад БиХ још један показатељ да САД стоје снажно уз БиХ.

"Данашњи прелет бомбардера Б1 који ће наставити пут Тузле и прелетјети неколико других градова у БиХ, уколико то временски услови дозволе, примјер је напредне сарадње по принципу војска војсци између наше двије земље уз заједничку посвећеност миру. Када кажемо да су САД искрен пријатељ БиХ и да ће то тако остати то заиста и мислимо", казао је Марфи.

На питање новинара како коментарише изјаве предсједника РС Милорада Додика да је ријеч о застрашивању, он је одговорио да то није поента оваквих вјежби.

"Неколико ствари, ово је тип вјежбе војска војсци које војска САД ради са партнерима широм свијета и ово није нешто што је застрашујуће. Исто тако, имамо јако дуготрајно партнерство са ОС БиХ већ 20 година и као што је један од војника рекао ми смо ту да помогнемо једни другима. Ми смо поносни на партнерство са ОС БиХ, ако Додик има било каквих проблема с тим онда може да нам се обрати" истакао је Марфи.

Предсједник Републике Српске изјавио је да ниједан суверени надлежни орган у БиХ - Предсједништво и Савјет министара, није донио одлуку о прелету америчких авиона изнад БиХ.

Додик је у Бањалуци рекао да министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез не може да донесе такву одлуку без сагласности његова два замјеника, истичући да то онда показује колико Американци поштују територијални интегритет БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана