Helez, Komšić i Marfi: Prelet bombardera SAD plod saradnje sa BiH

Tanjug
Helez, Komšić i Marfi: Prelet bombardera SAD plod saradnje sa BiH

SARAJEVO - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je danas, poslije preleta američkih bombardera B1 iznad Sarajeva, da je vježba pokazala da Oružane snage BiH mogu odgovoriti svakom izazovu, da će sličnih vježbi biti i u budućnosti i da za ovakve događaje nije potrebno odobrenje Predsjedništva BiH.

Helez je kazao kako je današnji događaj plod dugogodišnje saradnje između SAD i BiH, prenio je portal klix.ba.

"Ovo je bio jedan vid obuke gdje su naše Oružane snage navodile američke avione i naše Oružane snage su pokazale da mogu izvršiti najbitnije zadatke. SAD su naš ključni vojnopolitički spoljnopolitički saradnik i imamo u planu još mnogo događaja koji su sličnog karaktera. Ovo je potvrda da SAD garantuju cjelovitost granice BiH", kazao je Helez.

On je dodao da je sve urađeno u skladu sa propisima i zakonom i da za ovakve događaje nije potrebno odobrenje Predsjedništva BiH. Kada je riječ opasci pojedinih srpskih političara, da su isti avioni bombardovali Srbiju 1999. godine, Helez je rekao da se to ne tiče BiH.

Ministar odbrane BiH je najavio da će u budućnosti biti još nekoliko vježbi sličnog tipa.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da preletanje američkih bombardera ima višestruki značaj za BiH.

"Ja znam da nije bilo tako glasno ili možda efektno kako je bilo očekivano ali je važno, da su se neke stvari pokazale. Naše jedinice Oružanih snaga mogu da sadestvuju sa avijacijom SAD, odnosno NATO trupa, i to je veoma važno", kazao je Komšić.

Komšić je podsjetio da ovo nije prvi put da Oružane snage BiH sarađuju sa američkom vojskom, ali da, kako kaže, nije ni posljednji.

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da je današnji prelet američkih bomardera iznad BiH još jedan pokazatelj da SAD stoje snažno uz BiH.

"Današnji prelet bombardera B1 koji će nastaviti put Tuzle i preletjeti nekoliko drugih gradova u BiH, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, primjer je napredne saradnje po principu vojska vojsci između naše dvije zemlje uz zajedničku posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskren prijatelj BiH i da će to tako ostati to zaista i mislimo", kazao je Marfi.

Na pitanje novinara kako komentariše izjave predsjednika RS Milorada Dodika da je riječ o zastrašivanju, on je odgovorio da to nije poenta ovakvih vježbi.

"Nekoliko stvari, ovo je tip vježbe vojska vojsci koje vojska SAD radi sa partnerima širom svijeta i ovo nije nešto što je zastrašujuće. Isto tako, imamo jako dugotrajno partnerstvo sa OS BiH već 20 godina i kao što je jedan od vojnika rekao mi smo tu da pomognemo jedni drugima. Mi smo ponosni na partnerstvo sa OS BiH, ako Dodik ima bilo kakvih problema s tim onda može da nam se obrati" istakao je Marfi.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH - Predsjedništvo i Savjet ministara, nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH.

Dodik je u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može da donese takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana