Горан Броћета: Они који пишу ћирилицом нису пожељни у ФБиХ

Ведрана Кулага
Горан Броћета: Они који пишу ћирилицом нису пожељни у ФБиХ

ДРВАР - Делегат СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа у Парламенту ФБиХ Горан Броћета истакао је да покушај СДП-а да се домогне српских позиција у власти у ФБиХ није ништа ново, али и нагласио да Србе у том дијелу БиХ треба да представљају оне који су бирали истински Срби.

Клуб Срба у федералном Дому народа чини пет делегата из Кантона десет, гдје је већинско српско становништво, од којих су четири са Српске листе и један из Српске напредне странке, те осам из СДП-а, два из Либералне странке БиХ и по један из редова ХДЗ-а БиХ и СДА.

Потпредсједник СДП-а Војин Мијатовић рекао је раније за “Глас Српске” да је одбио понуду странке да буде кандидат за потпредсједника ФБиХ из реда српског народа, али и поручио да ће странка предложити кандидата за све четири кључне фотеље које припадају Србима у ФБиХ. Подвукао је да СДП има осам делегата у Дому народа те да ће уз подршку још четири, који нису из те странке, предложити кандидате за предсједника Клуба Срба у Дому народа, потпредсједника тог дома те потпредсједника ФБиХ.

Броћета је јуче за “Глас Српске” казао да немају званичну информацију о томе с ким је СДП разговарао.

- Ако се испостави да је то истина и ако добију подршку СДА, биће јасно да СДА не жели у власти у ФБиХ оне који се потписују ћирилицом и који би се адекватно борили за права Срба, него су им партнери и сарадници подобни који се уназад 20 година нису потписали ћирилицом - рекао је Броћета.

Додао је и да је видљиво да СДА одбија да прихвати СНСД и на нивоу БиХ те да се свашта може очекивати. Сједница федералног Дома народа заказана је за данас, а Броћета јуче није имао информација да ли ће СДП покушати да поново изабере шефа Клуба Срба, након што му то није пошло недавно за руком.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана