Глас изолованих мета мешетара

Дарко Момић
Глас изолованих мета мешетара

БАЊАЛУКА - У Републици Српској под здравственим надзором у вези са вирусом корона који подразумијева и заражена лица у медицинским установама, као и лица у самоизолацији због контакта са особама позитивним на вирус корона јуче је било 11.732 особе.

Када би се данас одржавали избори, сва та лица би морала ЦИК-у БиХ да упуте захтјев да би могли да остваре своје бирачко право. Према Правилнику о провођењу избора ЦИК-а БиХ, бирач је дужан најкасније 72 сата прије дана избора лично (путем имејла, факса или телефонских апликација оспособљених за слање докумената) или путем другог лица, доставити изборној комисији захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, као и медицински налаз који потврђује да је позитиван на “ковид 19” или акт којим му је одређена изолација или хоспитализација.

- Уколико се бирачу дијагностикује “ковид 19” након истека рока од 72 сата прије дана избора, бирач може захтјев за гласање путем ковертираног листића доставити и на дан избора - наводи се у правилнику ЦИК-а.

Поред једног или више мобилних тимова, наводи се даље, изборна комисија формира најмање један посебни мобилни тим у чијем саставу је по могућности најмање један здравствени радник.

- Најмање један члан овог посебног мобилног тима мора бити опремљен специјалном заштитном опремом која обавезно садржи заштитни комбинезон, маску, капу, рукавице, адекватну заштиту обуће и по могућности визир - прописао је ЦИК.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић оцијенио је јуче да је такав начин гласања апсолутно неодржив и да представља још један доказ да у ЦИК-у настављају са креирањем општег хаоса у вези са одржавањем избора.

- Приједлог ЦИК-а је да грађани који су заражени вирусом корона или су у изолацији пошаљу свој здравствени налаз ЦИК-у, а онда на дан избора мобилни тимови узимају ковертиране гласачке листиће и носе их грађанима који су заражени или су у изолацији да гласају. Мобилни тимови би потом гласачке листиће враћали на гласачка мјеста и из тога је потпуно јасно колико је ово рјешење конфузно и компликовано, а рекао бих и неодрживо - оцијенио је Ковачевић.

Он је додао да је према неким негативним прогнозама могуће да у Бањалуци буде и до 5.000 људи који су из неког разлога у самоизолацији.

- Колики би мобилних тимова у том случају било потребно да обави толики обим посла, а питање је и колико би то коштало - упитао је Ковачевић.

Он је констатовао да све дјелује као да је намјера ЦИК-а и људи које су инсталирали СДС и ПДП да велики број бирача уопште не гласа, односно да гласају само они за које у СДС-у и ПДП-у знају да ће за њих гласати.

С друге стране, портпарол ПДП-а Ања Петровић каже да је основно право сваког грађанина да бира и буде биран и да је то демократска тековина око које се не би смјело полемисати.

- Приједлог ЦИК о гласању бирача који се налазе у изолацији се чини као једини могућ. Очигледно је да СНСД само критикује, без приједлога рјешења иако могу ЦИК-у да упуте препоруке које сматрају бољим. Нажалост, очигледно да смо у оваквој епидемиолошкој ситуацији и из разлога што систем није адекватно одговорио на епидемију вируса корона. Када смо на прољеће требали да се припремамо за најављивани тежи други талас, власт се бавила сумњивим јавним набавкама, а ствари које су земље у региону, па и у ФБиХ, почели већ тада примјењивати, попут драјв-ин тестирања, код нас су чекале изборну кампању - каже Петровић.

Бројање

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић у одговору на наша питања прецизирала је да општинске/градске изборне комисије одлучују колико ће бити посебних мобилних тимова.

- То зависи од броја особа које буду на списку за такав начин гласања, а ти гласови су ковертирани и бројаће се у Главном центру за бројање у Сарајеву у складу са прописаним епидемиолошким мјерама - каже Пирићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана