Гас у Српској скупљи за 14,6 одсто

Маријана Миљић Бјеловук
Гас у Српској скупљи за 14,6 одсто

БАЊАЛУКА - "Гаспром експорт" је доставио цјеновник гаса Српској за други квартал у којем је наведено да је гас скупљи за 14,6 одсто у односу на прво тромјесечје, а предузеће "Гас Рес" према својим купцима ићи ће са нешто мањим поскупљењем тога енергента.

Директор "Гас Реса" Љубо Гламочић рекао је "Гласу Српске" рекао да је цјеновник за други квартал у складу са потписаним уговором још из 2015. године.

- Те цијене мијењају се само квартално у складу са уговором. Такође, цијене гасе усклађују се и са цијенама нафтних деривата и њиховим кретањем на берзи  - навео је Гламочић.

Навео је да су данас од "Гаспрома" добили приједлог цијена за други квартал која је у односу на прво тромјесечје увећана за нешто мање од 15 одсто.

- Дошло је раста цијена. Та цијена је усаглашена. Ми ћемо, с обзиром на статус наших купаца и да би дали неки свој скромни допринос, ићи са нешто мањим повећањем према нашим купцима. То поскупљење од страна нас износиће до 13 одсто. У зависности од купца до купца то ће бити раст цијена за неких 12,7 одсто. На тај начин ћемо, ако ништа, подијелити тај терет раст цијена енергента са купцима - навео је Гламочић.

Он је нагласио да су за април уплатили аванс по цијенама из првог квартала.

- Ми радимо као и у претходном периоду. Нема никаквих промјена - рекао је Гламочић и нагласио је да Српска наставља гас да плаћа "Гаспрому" у валути евро како је и и дефинисано потписаним уговором.

ФБиХ је још прије неколико дана саопштила да су цијене гаса од стране "Гаспорома" према том ентитету повећане за 21,7 одсто.

- Влада њихова је дала сагласност на тај цјеновник, јер им је неуређен систем. Влада код њих доноси све одлуке по том питању - навео је Гламочић.

Српска има са "Гаспромом-експортом" из Петербурга потписан уговор о испоруци гаса до краја маја.

РС се гасом снабдјевамо преко "балканског тока" који  иде директно преко Црног мора, Турске, Бугарске, те преко Зајечара улази у Србију одкле један крак иде ка БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана