Gas u Srpskoj skuplji za 14,6 odsto

Marijana Miljić Bjelovuk
Gas u Srpskoj skuplji za 14,6 odsto

BANjALUKA - "Gasprom eksport" je dostavio cjenovnik gasa Srpskoj za drugi kvartal u kojem je navedeno da je gas skuplji za 14,6 odsto u odnosu na prvo tromjesečje, a preduzeće "Gas Res" prema svojim kupcima ići će sa nešto manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor "Gas Resa" Ljubo Glamočić rekao je "Glasu Srpske" rekao da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine.

- Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. Takođe, cijene gase usklađuju se i sa cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na berzi  - naveo je Glamočić.

Naveo je da su danas od "Gasproma" dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjesečje uvećana za nešto manje od 15 odsto.

- Došlo je rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bi dali neki svoj skromni doprinos, ići sa nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje od strana nas iznosiće do 13 odsto. U zavisnosti od kupca do kupca to će biti rast cijena za nekih 12,7 odsto. Na taj način ćemo, ako ništa, podijeliti taj teret rast cijena energenta sa kupcima - naveo je Glamočić.

On je naglasio da su za april uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

- Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena - rekao je Glamočić i naglasio je da Srpska nastavlja gas da plaća "Gaspromu" u valuti evro kako je i i definisano potpisanim ugovorom.

FBiH je još prije nekoliko dana saopštila da su cijene gasa od strane "Gasporoma" prema tom entitetu povećane za 21,7 odsto.

- Vlada njihova je dala saglasnost na taj cjenovnik, jer im je neuređen sistem. Vlada kod njih donosi sve odluke po tom pitanju - naveo je Glamočić.

Srpska ima sa "Gaspromom-eksportom" iz Peterburga potpisan ugovor o isporuci gasa do kraja maja.

RS se gasom snabdjevamo preko "balkanskog toka" koji  ide direktno preko Crnog mora, Turske, Bugarske, te preko Zaječara ulazi u Srbiju odkle jedan krak ide ka BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana