Фонд ПИО отписао 2,56 милиона КМ потраживања

Маријана Миљић Бјеловук
Фонд ПИО отписао 2,56 милиона КМ потраживања

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске дала је зелено свјетло Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС на отпис ненаплативих потраживања тешких 2,65 милиона марака, а највећи дио односи се на дуг Поштанске штедионице у Бањалуци над којом је лани окончан стечај.

У “Службеном гласнику РС” објављена је одлука Владе Српске о отпису ненаплативих потраживања, а у Фонду ПИО наводе разлоге зашто су тражили искњижавање огромног износа потраживања.

- Далеко највећи износ ненаплативих потраживања, за која је дата сагласност за отпис и то 2,55 милиона КМ односи се на краткорочна потраживања у земљи, односно на спорна потраживања Фонда од Поштанске штедионице. Наиме, рјешењем Окружног привредног суда у Бањалуци од 14. септембра прошле године закључен је стечајни поступак над Поштанском штедионицом и ми нисмо успјели наплатити потраживања због недостатка стечајне масе - казали су “Гласу Српске” у Фонду ПИО.

Поред тога додају да се на отпис ненаплативог потраживања односи и 100.256 КМ на преплаћени износ пензије за 45 корисника права.

- У овом случају протекао је општи рок застаре од 10 година (немогућност наплате усљед смрти, немања насљедника и друго) или се ради о мањем износу дуга (за девет корисника) у смислу непостојања економске оправданости за подношење тужбе, а претходно су исцрпљени сви други покушаји наплате - наводе у Фонду ПИО.

Најмањи износ отписаних потраживања и то свега од 400 марака односи се на краткорочна потраживања у иностранству.

- У овом случају ријеч је о потраживању од носиоца осигурања из Аустрије, гдје је по основу љекарског вјештачења наступио општи рок застаре - казали су у Фонду.

Управни одбор Фонда ПИО је на сједници која је одржана још крајем фебруара донио одлуку о давању сагласности Фонду за подношење приједлога Влади Републике Српске за отпис ненаплативих потраживања у износу од 2,65 милиона КМ.

- Влада Републике Српске је дала сагласност за отпис тог ненаплативог потраживања и то у оквиру Одлуке о збирном извјештају пописа имовине и обавеза Фонда ПИО Републике Српске на дан 31. децембар 2022. године - закључили су у Фонду.

Стечај

Влада РС одлуку о покретању стечаја у Поштанској штедионици РС донијела је у августу 2021. године и то двије деценије након што јој је одузета дозвола за обављање банкарских послова. Поштанска штедионица била је у власништву Министарства финансија РС (78,3 одсто) и Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС (21,7 одсто).

Као разлог за покретање стечаја било је лоше пословање и платежна неспособност предузећа. Радницима Поштанске штедионице су 2012. године исплаћене отпремнине и од тада па све до 2021. године штедионица је имала само једног запосленог и то директора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана