Европски парламент усвојио амандман о санкцијама Додику

Танјуг
Европски парламент усвојио амандман о санкцијама Додику

СТРАЗБУР/САРАЈЕВО - Европиски парламент усвојио је амандман тројице заступника у оквиру годишњег извештаја у Одбору за спољне послове који позива на санкције српскм члану Председништва БиХ Милораду Додику.

Амандман су поднијели заступници Педро Маркус, Тонино Пицула и Тијс Ројтен, а за њега су гласала 504 посланика Европског парламента.

И амандману пише да "ЕУ оштро осуђује неуставне, сецесионистичке потезе власти Републике Српске које имају циљ креирања паралелних институција за лијекове и медицинска средства, опорезивање, правосуђе, одбрану, и безбједност које би на тај начин ослабиле државне структуре Босне и Херцеговине те постале егзистенцијална пријетња државном јединству и територијалном интегритету", објављено је на твитер налогу посланика Ројтена.

Додаје се да "ЕУ осуђује штетну улогу регионалних актера и Руских спољних смијетњи и позива Савјет да наметне циљане санкције Милораду Додику и његовим сарадницима због његових коруптивних радњи, континуиране дестабилизације земље и подривања суверенитета и територијалног интегритета БиХ".

У амандману се, наводи се, оштро осуђују неуставне сецесионистичке мјере власти Републике Српске, чији је циљ, како се наводи, успостава упоредних институција у подручју медицине и медицинских производа, правосуђа, одбране, безбједности и опорезивања.

Додаје се да се у амандману осуђује и дјеловање спољних фактора на стабилност БиХ и уплитање Русије у унутрашњу политику земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана