Енклаве у БиХ не признају државу

Вељко Зељковић
Енклаве у БиХ не признају државу

БАЊАЛУКА - Припадници и сљедбеници радикалног ислама окупљени у разним параџематима и енклавама у БиХ представљају велики безбједносни ризик по БиХ, али и друге земље у региону, сматра декан Факултета за безбједност из Бањалуке Слободан Жупљанин.

- Није искључено да дође и до одређених терористичких акција. Они никада не спавају. То је реална опасност којом се морамо озбиљније позабавити - истакао је Жупљанин коментаришући наводе из извјештаја који је објавила хрватска Обавјештајно-безбједносна агенција (СОА).

Према извјештају ове агенције, постојање енклава у којима се практикује радикално тумачење ислама и не признају закони и демократски поредак државе домаћина представља “озбиљан безбједносни ризик по све земље у окружењу”.

- У БиХ и даље постоје енклаве, “у којима нема државе БиХ” и које контролишу неки други, односно исламски екстремисти - стоји у овом документу који представља пресјек стања безбједности у региону током прошле године.

Хрватски обавјештајци су навели и како додатни ризик представља и повратак џихадиста у матичне државе од којих су бројни на ратиште отишли из наведених енклава.

- Највећи ризик о том питању представљају регионални сљедбеници и симпатизери исламистичких терористичких организација, као и повратници из Сирије и Ирака - наглашава се у овом извјештају те додаје како додатни проблем представља и велики број миграната из арапских земаља који се преко БиХ  и балканске руте покушавају докопати Европске уније.

Према ријечима Жупљанина, иако до сада није било већих терористичких акција у БиХ, опасност постоји, а на њу су, како каже, хрватски обавјештајци, али и поједини европски парламентарци, упозоравали и прије неколико година.

- Они су до сада БиХ користили само као базу. Није тајна да постоји велики број војних кампова у којима се они обучавају и спремају за терористичке акције. Уосталом, погледајте само ко је стајао иза појединих терористичких акција у свијету. Били су то људи који имају везе са БиХ - каже Жупљанин.  

Професор са Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије из Сарајева Јасмин Ахић не дијели мишљење хрватских обавјештајаца, а ни колеге Жупљанина. Како каже, апсолутно не стоји чињеница да постоје енклаве које држава БиХ са својим полицијско-обавјештајним агенцијама не може контролисати.

- Не смију се стварати терористи тамо гдје их нема - истиче Ахић.

Када је ријеч о повратницима са сиријског ратишта, он сматра како је повратак протекао у најбољем реду, те да је ОБА одрадила посао на најбољи могући начин. На крају је додао и како држава БиХ не само да држи под контролом овај проблем, него је и лидер на овом пољу у региону.

Национализам

СОА у свом извјештају наводи и постојање “великосрпског екстремизма” који се, према њиховим наводима, манифестује негирањем територијалне цјеловитости и суверенитета Хрватске, али и других држава у региону, попут Косова, БиХ и Црне Горе. Тврди се и да наводни “великосрпски екстремизам промовише и поруке против ширења Европске уније и НАТО-а, уз истицање привржености Русији”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана