Дужи рок за плаћање дуга држи привреду у животу

Данијела Бајић
Дужи рок за плаћање дуга држи привреду у животу

БАЊАЛУКА - Због дешавања у свијету и рецесије која је затресла европске земље, тјерајући велики број предузећа у банкрот, привреду Српске задесили су велики проблеми, које би, у једну руку, могло да ублажи одгађање плаћања пореског дуга за шест мјесеци, односно до краја године.

Како би изашла у сусрет пореским обвезницима, Влада Републике Српске је, по други пут у шест мјесеци, по хитном поступку предложила измјене Закона о отпису потраживања, који ће се пред посланицима наћи 2. јула.

Наиме, измјенама закона из децембра прошле године предвиђено је да се оним пореским дужницима који до 1. јула 2024. године плате главни порески дуг доспио за плаћање најкасније до 31. децембра 2022. године, отписује  камата у цијелости. Влада је сада одлучила да пролонгира рок за плаћање обавеза за шест мјесеци.

Ријеч је, како кажу, о пореским обвезницима који имају проблеме са ликвидношћу усљед економских поремећаја на глобалном нивоу.

Поред одржавања текуће ликвидности, циљ им је да се, додају, подстакне и запошљавање у привреди.

- Намјера предлагача је да се продужењем овог алтернативног правног основа избјегне гушење привредних активности изазваних дуготрајним економским поремећајима, односно да се олакша финансијски положај привредних субјеката погођених ефектима економске кризе - стоји у образложењу Владе.

Овим приједлогом ствара се, како је објашњено, правни оквир да се пореским обвезницима који имају неизмирене пореске обавезе доспјеле до 31. децембра 2023. године, измирењем цјелокупног износа главног дуга и трошкова поступка принудне наплате, отпишу потраживања камата, под условом да се главни дуг измири до 1. јануара 2025. године.

 - Предложеним законом настоји се наплатити дио пореског дуга који је доспио за плаћање до 31. децембра 2022. године, те истовремено помоћи привредним субјектима који мање или више имају проблеме са ликвидношћу усљед економских поремећаја на глобалном нивоу. На предложени начин би се повећало измирење главног пореског дуга, уз растерећење дужника за доспјели износ камате. С обзиром на то да би се пореским дужницима отписао одређени износ камате, очекује се да би то подстакло измирење главног дуга - наведено је образложењу.

Полугодишњом примјеном важећег закона, у периоду од његовог ступања на снагу до 10. јуна 2024. године, по основу главног дуга и трошкова поступка принудне наплате укупно је измирено 3,72 милиона марака, док камата отписана по том основу износи 1,84 милиона КМ.

У редовним околностима потреба за доношењем оваквог закона не постоји, јер су, како стоји у образложењу, порески дужници у складу са законима дужни да све своје обавезе испуњавају.

- Међутим, у тренуцима кризе изазване дуготрајном пандемијом вируса корона, а након тога поремећајима на глобалном тржишту, усљед ратних дешавања у Украјини, а потом и на Блиском истоку, која су изазвала веома високу инфлацију, појавила се потреба за стварањем могућности пореским дужницима да унаприједе текућу ликвидност - наведено је у документу.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић недавно је подсјетила да је пореским обвезницима који имају стари дуг омогућено да до краја јуна плате само главницу, а да им се отпише камата.

- С обзиром на то да смо имали доста резултата и наплаћених старих дугова, одлучили смо да тај рок продужимо до 31. децембра - рекла је Видовићева.

Одгађање плаћања пореског дуга омогућило би великом броју привредних субјеката да, кажу њихови представници, превазиђу озбиљне проблеме, који се тичу отежане ликвидности, благовременог измиривања обавеза и функционисања.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић истакао је за “Глас Српске” да велики број привредних субјеката једва крпи крај с крајем.

- Већина привредника у Српској кубури са новцем, јер је јако тешко доћи до финансијске кондиције када је смањена производња, смањен извоз и све нешто у минусу. Сигуран сам да ће ова нова мјера помоћи привредницима да преживе ова тешка времена - казао је Пазуревић.

Предузеће “Санино” из Дервенте, на чијем је челу, на сву срећу нема проблема ове врсте, али истакао је он имају многе друге фирме са којима сарађују. 

- Одлагање плаћања пореских обавеза сигурно ће многима релаксирати финансијску ситуацију, а углавном проблеме тог типа имају фирме у прерађивачкој индустрији - рекао је Пазуревић.

Вијест о помјерању рока за измирење пореских обавеза охрабрила је и угоститеље, који се свим силама боре да опстану у мору проблема. 

Замјеник предсједника и члан управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма РС “Хорека” Горан Куртиновић казао је да је свако пролонгирање обавеза у овако тешкој ситуацији добродошло.

- Многи угоститељи измирење пореских обавеза стављају на посљедње мјесто. Оно што мени највише смета јесте ускраћивање права радницима због неизмирења обавеза његових послодаваца. Радници не смију да трпе због послодаваца који не испуњавају своје обавезе - истакао је Куртиновић.

Да је Влада препознала потребе послодаваца сматра и економиста Зоран Павловић. Према његовим ријечима, ово је добра мјера за послодавце, али у том случају буџет, из којег се измирују друге обавезе, биће тањи током тог периода.

- Сваки облик олакшања привреди је важан и потребан. И то је добра мјера и одлука, уколико се она усвоји, јер је привреда у јако тешкој ситуацији - казао је Павловић.

Регион

Слична законска рјешења, наведено је у приједлогу измјена Закона о отпису потраживања, постоје у ФБиХ, као и земљама окружења.

Те земље за различите периоде и у различитим износима врше отпис камате или чак и дијела главног дуга. Институт отписа пореске камате служи као један од алата за наплату главног пореског дуга, односно изворно настале пореске обавезе, који је значајан у свим напријед поменутим земљама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана