Duži rok za plaćanje duga drži privredu u životu

Danijela Bajić
Duži rok za plaćanje duga drži privredu u životu

BANjALUKA - Zbog dešavanja u svijetu i recesije koja je zatresla evropske zemlje, tjerajući veliki broj preduzeća u bankrot, privredu Srpske zadesili su veliki problemi, koje bi, u jednu ruku, moglo da ublaži odgađanje plaćanja poreskog duga za šest mjeseci, odnosno do kraja godine.

Kako bi izašla u susret poreskim obveznicima, Vlada Republike Srpske je, po drugi put u šest mjeseci, po hitnom postupku predložila izmjene Zakona o otpisu potraživanja, koji će se pred poslanicima naći 2. jula.

Naime, izmjenama zakona iz decembra prošle godine predviđeno je da se onim poreskim dužnicima koji do 1. jula 2024. godine plate glavni poreski dug dospio za plaćanje najkasnije do 31. decembra 2022. godine, otpisuje  kamata u cijelosti. Vlada je sada odlučila da prolongira rok za plaćanje obaveza za šest mjeseci.

Riječ je, kako kažu, o poreskim obveznicima koji imaju probleme sa likvidnošću usljed ekonomskih poremećaja na globalnom nivou.

Pored održavanja tekuće likvidnosti, cilj im je da se, dodaju, podstakne i zapošljavanje u privredi.

- Namjera predlagača je da se produženjem ovog alternativnog pravnog osnova izbjegne gušenje privrednih aktivnosti izazvanih dugotrajnim ekonomskim poremećajima, odnosno da se olakša finansijski položaj privrednih subjekata pogođenih efektima ekonomske krize - stoji u obrazloženju Vlade.

Ovim prijedlogom stvara se, kako je objašnjeno, pravni okvir da se poreskim obveznicima koji imaju neizmirene poreske obaveze dospjele do 31. decembra 2023. godine, izmirenjem cjelokupnog iznosa glavnog duga i troškova postupka prinudne naplate, otpišu potraživanja kamata, pod uslovom da se glavni dug izmiri do 1. januara 2025. godine.

 - Predloženim zakonom nastoji se naplatiti dio poreskog duga koji je dospio za plaćanje do 31. decembra 2022. godine, te istovremeno pomoći privrednim subjektima koji manje ili više imaju probleme sa likvidnošću usljed ekonomskih poremećaja na globalnom nivou. Na predloženi način bi se povećalo izmirenje glavnog poreskog duga, uz rasterećenje dužnika za dospjeli iznos kamate. S obzirom na to da bi se poreskim dužnicima otpisao određeni iznos kamate, očekuje se da bi to podstaklo izmirenje glavnog duga - navedeno je obrazloženju.

Polugodišnjom primjenom važećeg zakona, u periodu od njegovog stupanja na snagu do 10. juna 2024. godine, po osnovu glavnog duga i troškova postupka prinudne naplate ukupno je izmireno 3,72 miliona maraka, dok kamata otpisana po tom osnovu iznosi 1,84 miliona KM.

U redovnim okolnostima potreba za donošenjem ovakvog zakona ne postoji, jer su, kako stoji u obrazloženju, poreski dužnici u skladu sa zakonima dužni da sve svoje obaveze ispunjavaju.

- Međutim, u trenucima krize izazvane dugotrajnom pandemijom virusa korona, a nakon toga poremećajima na globalnom tržištu, usljed ratnih dešavanja u Ukrajini, a potom i na Bliskom istoku, koja su izazvala veoma visoku inflaciju, pojavila se potreba za stvaranjem mogućnosti poreskim dužnicima da unaprijede tekuću likvidnost - navedeno je u dokumentu.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović nedavno je podsjetila da je poreskim obveznicima koji imaju stari dug omogućeno da do kraja juna plate samo glavnicu, a da im se otpiše kamata.

- S obzirom na to da smo imali dosta rezultata i naplaćenih starih dugova, odlučili smo da taj rok produžimo do 31. decembra - rekla je Vidovićeva.

Odgađanje plaćanja poreskog duga omogućilo bi velikom broju privrednih subjekata da, kažu njihovi predstavnici, prevaziđu ozbiljne probleme, koji se tiču otežane likvidnosti, blagovremenog izmirivanja obaveza i funkcionisanja.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević istakao je za “Glas Srpske” da veliki broj privrednih subjekata jedva krpi kraj s krajem.

- Većina privrednika u Srpskoj kuburi sa novcem, jer je jako teško doći do finansijske kondicije kada je smanjena proizvodnja, smanjen izvoz i sve nešto u minusu. Siguran sam da će ova nova mjera pomoći privrednicima da prežive ova teška vremena - kazao je Pazurević.

Preduzeće “Sanino” iz Dervente, na čijem je čelu, na svu sreću nema problema ove vrste, ali istakao je on imaju mnoge druge firme sa kojima sarađuju. 

- Odlaganje plaćanja poreskih obaveza sigurno će mnogima relaksirati finansijsku situaciju, a uglavnom probleme tog tipa imaju firme u prerađivačkoj industriji - rekao je Pazurević.

Vijest o pomjeranju roka za izmirenje poreskih obaveza ohrabrila je i ugostitelje, koji se svim silama bore da opstanu u moru problema. 

Zamjenik predsjednika i član upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeka” Goran Kurtinović kazao je da je svako prolongiranje obaveza u ovako teškoj situaciji dobrodošlo.

- Mnogi ugostitelji izmirenje poreskih obaveza stavljaju na posljednje mjesto. Ono što meni najviše smeta jeste uskraćivanje prava radnicima zbog neizmirenja obaveza njegovih poslodavaca. Radnici ne smiju da trpe zbog poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obaveze - istakao je Kurtinović.

Da je Vlada prepoznala potrebe poslodavaca smatra i ekonomista Zoran Pavlović. Prema njegovim riječima, ovo je dobra mjera za poslodavce, ali u tom slučaju budžet, iz kojeg se izmiruju druge obaveze, biće tanji tokom tog perioda.

- Svaki oblik olakšanja privredi je važan i potreban. I to je dobra mjera i odluka, ukoliko se ona usvoji, jer je privreda u jako teškoj situaciji - kazao je Pavlović.

Region

Slična zakonska rješenja, navedeno je u prijedlogu izmjena Zakona o otpisu potraživanja, postoje u FBiH, kao i zemljama okruženja.

Te zemlje za različite periode i u različitim iznosima vrše otpis kamate ili čak i dijela glavnog duga. Institut otpisa poreske kamate služi kao jedan od alata za naplatu glavnog poreskog duga, odnosno izvorno nastale poreske obaveze, koji je značajan u svim naprijed pomenutim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana