Дуговања ФЗО и послодаваца премашила 319 милиона марака

Драгана Орловић
Дуговања ФЗО и послодаваца премашила 319 милиона марака

Бањалука - Послодавци у Српској дужни су више од 280 милиона марака по основу доприноса за здравствено осигурање, док су неизмирене обавезе Фонда здравственог осигурања РС за рефундације плата током боловања око 39,2 милиона, тако да њихова међусобна дуговања тренутно премашују 319 милиона марака.

Потврдили су то “Гласу Српске” у Фонду здравства, гдје објашњавају да су им доприноси основни извори, као и цјелокупног здравственог система, али да се нередовно уплаћују, па су и потраживања вишемилионска.

- Половина дуга послодаваца је ненаплатива, јер је ријеч о предузећима која су у стечају или ликвидацији - истичу у Фонду здравства.

Наводе да би са цифром од 280 милиона марака могли годишње финансирати цјелокупну болничку здравствену заштиту за осигуранике.

Додају и да с обзиром на то да је ситуација таква и да се доприноси и даље нередовно уплаћују, у финансирању приоритет дају здравственој заштити која подразумијева лијечење, лијекове и дијагностику.

Ипак, у складу са споразумом потписаним прошле године са Унијом послодаваца РС, Фонд здравства настоји, како тврде, текуће обавезе за рефундирање плата за вријеме боловања дужих од 30 дана измиривати на вријеме.

- Укупни наш дуг за боловања за шест мјесеци ове године је око 39,2 милиона КМ и мањи је у односу на исти период прошле године за два одсто - објашњавају у фонду.

Приоритет у рефундирању плата за вријеме боловања, кажу, дају привреди и то оним послодавцима који редовно уплаћују доприносе за здравствено осигурање.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић сматра да је у цијелој овој области потребна боља финансијска дисциплина.

- Чим једна карика пукне у овом финансијском ланцу дисциплине, пуцају и остале карике. Они који не поштују финансијску дисциплину, не поштују ни закон - поручује Шкребић.

Према његовим ријечима, потребно је елиминисати све који не поштују закон и не измирују редовно своје обавезе, због тога што су управо они извори сиве економије и нелојална конкуренција.

- Неопходно је и јасно раздвојити која су то дуговања према ФЗО, јер реални сектор у посљедње вријеме редовно плаћа обавезе. Направили смо коректан договор и онима који редовно уплаћују доприносе, измирена су стара дуговања - додао је Шкребић.

Стабилизација

У Фонду здравственог осигурања РС тврде да су знатно стабилизовали финансијску ситуацију.  Наводе да константно смањује своје укупне обавезе, па када се пореди прошла година са 2016. годином, обавезе су им, како кажу, смањење за 45 милиона марака.

- То је све омогућило да наставимо са проширењем права из здравственог осигурања и поједностављењем процедура - поручили су из фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана