Додик за "Гардијан": Путин ме никада није преварио

Танјуг
Додик за "Гардијан": Путин ме никада није преварио

БАЊАЛУКА/ЛОНДОН - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу је за британски лист "Гардијан" поручио да неће поклекнути пред пријетњама западних санкција и пред скорашњи састанак са предсjедником Русије Владимиром Путином рекао да га Путин никада није преварио.

ј
Додик  је поручио да би га санкције и смањење финансирања од стране ЕУ само приморало да прихвати понуде за инвестиције из Кине.

"Чак мислим да ми се то допада", изјавио је Додик.

Он је најавио да ће се ускоро видјети са руским лидером.

"Када одем код Путина, нема захтjева. Он само каже, ''у чему ја могу да помогнем?''. О чему год сам разговарао са њим, никада нисам био преварен. Не знам на чему другом да заснивам повjерење, ако не на томе. У разговору са кинеским лидером Си инпингом би он такође рекао "ако постоји нешто у чему могу да помогнем, ту сам", казао је Додик.

Он је нагласио да његови планови не значе разбијање БиХ, и да и даље вjерује у Дејтонски мировни споразум, али да га је узурпирао "неизабрани страни фактор" који је преко позиције високог представника у БиХ наметнуо око 140 закона, без демократског мандата.

"Све невоље овде су направила четири неизабрана странца. Високи представници и три судије (именоване од стране Европског суда за људска права), странци, који се налазе у Уставном суду. Они се понашају као координисани злочиначки подухват против уставног уређења", изјавио је Додик.

Српски члан Предсjедништва БиХ је поручио да неће поклекнути ни пред наговјештајем Њемачке о увођењу финансијских санкција против њега, као ни пред критикама Лондона, Вашингтона и Брисела.

"Наравно, нисам равнодушан, али нисам изабран да будем кукавица", изјавио је он за "Гардијан" у свом кабинету у Бањалуци.

Планови за враћање надлежности Републике Српске у више области биће на дневном реду сједнице парламента РС 10. децембра, а Додик је нагласио рјешеност да то спроведе у дело након још једног периода преговора у трајању од шест мјесеци.

Он је поручио да ће предложити смањење припадника Оружаних снага БиХ за половину.

"Ако то не желите, нећемо имати другог избора него да усвојимо, у складу са Уставом БиХ, формирање Војске Републике Српске, или да Републику Српску прогласимо демилитаризованом републиком", изјавио је Додик за "Гардијан".

Нисам изабран да будем кукавица

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да он не жели неуспјех БиХ и да је погрешно представљен као неко ко жели сукобе, додавши да је "деликатна равнотежа" Дејтонског споразума нарушена, а да је "најгори преступник" био некадашњи високи представник Пади Ешдаун.

"Не, не желим да БиХ пропадне. Ја само желим да она постоји на основу Устава. Уколико не може тако да функционише, зашто би уопште функционисала?", упитао је Додик.

Додик је за британски "Гардијан" изјавио да и даље жели да се БиХ придружи ЕУ, упркос сталном одбијању земаља као што су Француска и Холандија.

"Од нас се очекује да се понашамо као да мислимо да ће бити проширења иако знамо да неће. У међувремену, они нуде неке програме и ми то цијенимо, захвални смо. Али ако хоће да нас приближе Унији, онда треба да прекину да ми постављају услове", рекао је Додик.

Додик је нагласио да и даље вјерује у Дејтонски споразум, али да је тај споразум узурпирао "странац који није изабран" наметањем око 140 закона током мандата високог представника који није био демократски.

Српски члан Предсједништва БиХ напоменуо је да су све проблеме у БиХ направила четири "неизабрана" странца.

"Високи представици и тројица судија /које је поставио Европски суд за људска права/, странци, у Уставном суду БиХ дјелују као координисано криминално предузеће против уставног поретка", рекао је Додик.

Говорећи о ратним дешавањима у Сребреници, Додик је нагласио да неће оспоравати пресуде појединцима и да нико не пориче да тамо није било злочина.

"Али, такође истина је да испричана прича није у потпуности истинита. Убијен је готово идентичан број Бошњака и Срба. Не постоји одлука у којој се наводи да је српски народ починио геноцид", истакао је Додик.

Када је ријеч о упозорењима о могућим санкцијама због најаве сједнице Народне скупштине Републике Српске о враћању отетих надлежности Српској, Додик је рекао да он није изабран да буде кукавица и да га неће обесхрабрити негодовање Лондона, Вашингтона, Берлина и Брисела.

Он је нагласио да ће га санкције и укидање финансирања из ЕУ само натјерати да прихвати инвестиционе понуде из Кине.

"Гардијан" подсјећа да је Додик недавно разговарао са замјеником државног секретара САД Габријелом Ескобаром, којем је поручио да га не занимају пријетње у вези са даљим реаговањем Вашингтона, те да је рекао да га неће омести ни финансијске санкције Њемачке.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана