Dodik za "Gardijan": Putin me nikada nije prevario

Tanjug
Dodik za "Gardijan": Putin me nikada nije prevario

BANjALUKA/LONDON - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu je za britanski list "Gardijan" poručio da neće pokleknuti pred prijetnjama zapadnih sankcija i pred skorašnji sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom rekao da ga Putin nikada nije prevario.

j
Dodik  je poručio da bi ga sankcije i smanjenje finansiranja od strane EU samo primoralo da prihvati ponude za investicije iz Kine.

"Čak mislim da mi se to dopada", izjavio je Dodik.

On je najavio da će se uskoro vidjeti sa ruskim liderom.

"Kada odem kod Putina, nema zahtjeva. On samo kaže, ''u čemu ja mogu da pomognem?''. O čemu god sam razgovarao sa njim, nikada nisam bio prevaren. Ne znam na čemu drugom da zasnivam povjerenje, ako ne na tome. U razgovoru sa kineskim liderom Si inpingom bi on takođe rekao "ako postoji nešto u čemu mogu da pomognem, tu sam", kazao je Dodik.

On je naglasio da njegovi planovi ne znače razbijanje BiH, i da i dalje vjeruje u Dejtonski mirovni sporazum, ali da ga je uzurpirao "neizabrani strani faktor" koji je preko pozicije visokog predstavnika u BiH nametnuo oko 140 zakona, bez demokratskog mandata.

"Sve nevolje ovde su napravila četiri neizabrana stranca. Visoki predstavnici i tri sudije (imenovane od strane Evropskog suda za ljudska prava), stranci, koji se nalaze u Ustavnom sudu. Oni se ponašaju kao koordinisani zločinački poduhvat protiv ustavnog uređenja", izjavio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da neće pokleknuti ni pred nagovještajem Njemačke o uvođenju finansijskih sankcija protiv njega, kao ni pred kritikama Londona, Vašingtona i Brisela.

"Naravno, nisam ravnodušan, ali nisam izabran da budem kukavica", izjavio je on za "Gardijan" u svom kabinetu u Banjaluci.

Planovi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske u više oblasti biće na dnevnom redu sjednice parlamenta RS 10. decembra, a Dodik je naglasio rješenost da to sprovede u delo nakon još jednog perioda pregovora u trajanju od šest mjeseci.

On je poručio da će predložiti smanjenje pripadnika Oružanih snaga BiH za polovinu.

"Ako to ne želite, nećemo imati drugog izbora nego da usvojimo, u skladu sa Ustavom BiH, formiranje Vojske Republike Srpske, ili da Republiku Srpsku proglasimo demilitarizovanom republikom", izjavio je Dodik za "Gardijan".

Nisam izabran da budem kukavica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da on ne želi neuspjeh BiH i da je pogrešno predstavljen kao neko ko želi sukobe, dodavši da je "delikatna ravnoteža" Dejtonskog sporazuma narušena, a da je "najgori prestupnik" bio nekadašnji visoki predstavnik Padi Ešdaun.

"Ne, ne želim da BiH propadne. Ja samo želim da ona postoji na osnovu Ustava. Ukoliko ne može tako da funkcioniše, zašto bi uopšte funkcionisala?", upitao je Dodik.

Dodik je za britanski "Gardijan" izjavio da i dalje želi da se BiH pridruži EU, uprkos stalnom odbijanju zemalja kao što su Francuska i Holandija.

"Od nas se očekuje da se ponašamo kao da mislimo da će biti proširenja iako znamo da neće. U međuvremenu, oni nude neke programe i mi to cijenimo, zahvalni smo. Ali ako hoće da nas približe Uniji, onda treba da prekinu da mi postavljaju uslove", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da i dalje vjeruje u Dejtonski sporazum, ali da je taj sporazum uzurpirao "stranac koji nije izabran" nametanjem oko 140 zakona tokom mandata visokog predstavnika koji nije bio demokratski.

Srpski član Predsjedništva BiH napomenuo je da su sve probleme u BiH napravila četiri "neizabrana" stranca.

"Visoki predstavici i trojica sudija /koje je postavio Evropski sud za ljudska prava/, stranci, u Ustavnom sudu BiH djeluju kao koordinisano kriminalno preduzeće protiv ustavnog poretka", rekao je Dodik.

Govoreći o ratnim dešavanjima u Srebrenici, Dodik je naglasio da neće osporavati presude pojedincima i da niko ne poriče da tamo nije bilo zločina.

"Ali, takođe istina je da ispričana priča nije u potpunosti istinita. Ubijen je gotovo identičan broj Bošnjaka i Srba. Ne postoji odluka u kojoj se navodi da je srpski narod počinio genocid", istakao je Dodik.

Kada je riječ o upozorenjima o mogućim sankcijama zbog najave sjednice Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju otetih nadležnosti Srpskoj, Dodik je rekao da on nije izabran da bude kukavica i da ga neće obeshrabriti negodovanje Londona, Vašingtona, Berlina i Brisela.

On je naglasio da će ga sankcije i ukidanje finansiranja iz EU samo natjerati da prihvati investicione ponude iz Kine.

"Gardijan" podsjeća da je Dodik nedavno razgovarao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom, kojem je poručio da ga ne zanimaju prijetnje u vezi sa daljim reagovanjem Vašingtona, te da je rekao da ga neće omesti ni finansijske sankcije Njemačke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana