Додик потегао питање виталног интереса: Ангажман стране агенције био би директно мијешање у изборни процес

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Кликс

САРАЈЕВО – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да ће покренути витални национални интерес у вези са потписивањем меморандума између Централне изборне комисије БиХ и америчке агенције за изборне процесе, јер то задире у суверенитет изборног процеса у БиХ.

Додик је био против, док су друга два члана- Шефик Џаферовић и Жељко Комшић на данашњој сједници Предсједништва БиХ подржали склапање таквог споразума.

- Тим меморандумом омогућава се овој америчкој агенцији да се у БиХ баве питањима бирачких спискова, те многим другим питањима са чим ја нисам сагласан, јер је то питање које задире у суверенитет изборног процеса, омогућава да странци улазе у тај процес и да га контролишу, имајући у виду да је предвиђено низ тачака у којима се они ангажују - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће бити покренут витални национални интерес јер је ријеч о осјетљивом питању, те истакао да ће тражити од политичких партија у Народној скупштини Републике Српске да доставе своје мишљење.

- Доставићу им тај меморандум и тражити да се се изјасне да ли су спремни да подрже заштиту виталног националног интереса - рекао је Додик новинарима након сједнице Предсједништва, те додао да ако буде већине, он ће покренути витални национални интерес у року од 72 часа.

Према његовим ријечима, ако не буде политичке већине за покретање виталног националног интереса, дугорочне посљедице тога ће тек видјети.

Додик је рекао да се овим меморандумом тој америчкој агенцији омогућава да се наводно бави сајбер безбједношћу изборног процеса, финансирањем политичких партија, бирачким списковима, што је, како је истакао, тешко прихватити.

Он је истакао да је на сједници Предсједништва подржао да се путем донације ЦИК-у помогне да врши едукацију младих људи у БиХ који први пут излазе на изборе.

- То је начин на који се могу прихватити донације, да то спроводе људи у БиХ, а не да се путем меморандума дозвољава страним агентурама да улазе у изборни процес и да га контролишу у БиХ - истакао је српски члан Предсједништва.

На сједници Предсједништва БиХ, додао је,  није било говора о јучерашњем састанку руководстава Републике Српске са руководством Србије.

-  Није било потребе да се о томе разговара ни да подносим било какав извјештај Предсједништву. Дан након састанка у Београду могу рећи да је то био успјешан и конструктиван састанак са много разумијевања и размјене информација, које ни у ком облику није нарушио позицију БиХ - рекао је Додик.

Навео је да оно о чему се разговарало у Србији није противно Уставу и Дејтону.

- Руководство Српске је жељело да обавјести и руководство Србије и Хрватске о антидејтонском понашању у БиХ. Покушаћемо да направимо интегрални приступ и концентрисан увид у то да се види на који начин се крши Дејтонски споразум. У свему томе нема ништа спорно и не знам због чега је политичко Сарајево дигло хајку око састанка - истакао је Додик.

Напомиње да он никада није коментарисао састанке званичника са предсједником Турске Реџепом Таипом Ердоганом иако је јасан турски утицај у БиХ.

Додик је истакао и да је Предсједништво БиХ данас одбацило став Министарства иностраних послова БиХ о придруживању декларацији ЕУ која је донесена поводом стања у Бјелорусији.
- Предсједништво је одбацило такво понашање Министарства и ресорног министра Бисере Турковић и сматра да то није у складу са законом и Уставом и да треба прекинути са том праксом - рекао је Додик.
Он је додао да је другим закључком затражено да се та декларација достави на одлучивање Предсједништву.
- То значи да је оно што је урадило Министарство незаконито и у том погледу неважеће" -истакао је Додик.
Додик је додао да су са дневног реда данашње сједнице Предсједништва скинуте неке информације Министарства иностраних послова, због информација да је могуће да Турковићева има симптоме Ковида - 19, који још није потврђен.

Говорећи о најави Додика о покретању виталног интереса на споразум са страном агенцијом која треба да надзире изборни процес, Џаферовић је рекао да се ради о непотребном потезу.

- Постоје разне агенције које посматрају изборе у свијету и споразум који је оспорио Додик односи се на сајбер безбједност. Нема ништа спорно, ти људи нити би доносили одлуке нити би имали овлашћења него би били од помоћи. Додик то сматра спорним и рекао је уложити витални интерес. Мислим да је беспотребно гласао против ове одлуке која је у интересу свих - казао је Џаферовић.

Осврнуо се на данашњи одговор предсједника Србије Александра Вучића на његове јучерашње поруке о томе да Србија мора показати дјелима да поштује БиХ.

- Скоро да нема потребе да дајем коментар јер нисам чуо ништа ново, нисам добио конкретан одговор на моја питања. Нити ми тражимо да буде наш слуга нити ћемо ми икада више бити било чија слуга - казао је Џаферовић.

Додао је да су се он и  Комшић и сложили да се БиХ прикључи Европској комисији и када су у питању избори у Бјелорусији, да се подржи декларација, а Додик био је против тога.

Џаферовић је рекао да цијени евроатлантски пут Црне Горе и право на слободне и фер изборе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана