Додик: Парламент Српске да одбаци спорну Резулуцију

Срна
Додик: Парламент Српске да одбаци спорну Резулуцију

ЛАКТАШИ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик очекује да на предстојећој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске буде одбачена спорна Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је уз подршку људи из СДС-а и ПДП-а, усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Додик је истакао да са одбацивањем у парламенту спорна резолуција неће важити, нити ће имати подршку у Српској.

Он је напоменуо да је Скупштина заказана с циљем јачања раније донесене резолуције у парламенту Српске у вези са геноцидом у Јасеновцу и геноцидом над Србима.

"Таквог одређења, које смо донијели прије четири, пет година, нема у тој спорној резолуцији донесеној на нивоу БиХ. Том резолуцијом се скрнави положај и омаловажава страдање Срба, фаворизује страдање других, те се са Србима изједначавају они који су били на злочиначкој страни", напоменуо је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, .

Он је изразио жаљење што су "неки прихватили да буду дио већине при усвајању спорне резолуције".

"Што се тиче Блајбурга, то је био легитимни циљ Народноослободилачке војске Југославије, страдали су они који су починили злочине над Србима и ми вјерујемо да је то била заслужена казна", поручио је Додик.

Додик: Спремни за локалне изборе

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка у Изборној јединици два, која обухвата Градишку, Лакташе, Прњавор и Србац, деценијама има традиционално добре позиције, резултате и повјерење грађана, те да је јединствена и спремна за предстојеће локалне изборе.

“Овдје у Изборној јединици два у четири локалне заједнице имамо добре резултате и вјерујем да никавог разлога нема да се то доведе у питање”, рекао је Додик новинарима у Лакташима, уочи састанка Извршног комитета СНСД-а са руководствима општинских и градских одбора странке из Изборне јединице два.

Он је подсјетио да се СНСД није дијелио, распадао, нити су од њега настајале друге странке, те напоменуо да су већ обишли бројне изборне јединице, што говори о јединству у оквиру ове политичке организације.

“Анкете у локалним заједницама говоре о расту СНСД-а и јачању наших капацитета на локалном нивоу”, рекао је Додик и додао да увијек трагају за новом енергијом, окупљањем и мотивом.

Додик је напоменуо да је ситуација са вирусом корона нанијела озбиљне штете свим локалним заједницама.

“Одређених финансијских проблема биће и на републичком и глобалном нивоу и ту смо да видимо на који начин се прилагодити тим и условима вођења изборне кампање”, нагласио је Додик.

Он је на плану финансирања и одржавања предстојећих локалних избора рекао да је СНСД спреман о чему говори понуда да се избори плате на територији Републике Српске.

“То кошта негдје око 1,5 милиона КМ и ми смо спремни да тај новац пребацимо ЦИК-у БиХ и да се избори одрже без оклијевања. А у Федерацији нека они то питање рјешавају како мисле”, прецизирао је Додик.

Он је поновио да је ЦИК нема закониту основу што се тиче избора. “Али, то је питање које се мора касније рјешавати путем правосудних институција”, закључио је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана