Додик: Босић петља и додворава се Сарајеву Босић: Додик кукавица, ништа од референдума

В. Кулага, Ж. Домазет
Додик: Босић петља и додворава се Сарајеву Босић: Додик кукавица, ништа од референдума

Бањалука - Представници владајућег СНСД-а у РС јуче су поновили опозицији да је једини разлог због којег се чека са одржавањем референдума о правосуђу на нивоу БиХ то што нема апсолутног јединства о том питању у РС, на шта су им опозиције одговорили да не просипају шупље приче.

Лидер СДС-а Младен Босић изјавио је јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци да од референдума о Суду и Тужилаштву, који је обећавао предсједник РС Милорад Додик, нема ништа. Он је истакао да СДС неће гласати ни за једну иницијативу о изјашњавању грађана, све док не буде спроведен референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, а оптужио је Додика да је одустајањем од тог референдума показао политички кукавичлук.

- Чиста је лаж да се референдум отказује јер га не подржава опозиција и да би опструисала спровођење референдума на локалном нивоу - казао је Босић.

Додик му је убрзо одговорио да нема доброг и разумног образложења за кукавичлук који је показао СДС предвођен Босићем када је при гласању у Парламенту РС о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ био уздржан.

- Лаж је да су били уздржани јер су, како Босић немушто петља, знали да он неће бити одржан. Били су уздржани јер су се препали одмазде својих иностраних и бошњачких ментора који су пријетили да ће их оставити без фотеља у Сарајеву. То је сва истина - рекао је Додик.

Коментаришући Босићев став да је Додик одустајањем од референдума показао политички кукавичлук, нагласио је да Босић свој страх и већ опјевани кукавичлук данас не може представљати као своје визионарство, посебно из разлога што ни Милорад Додик ни партија коју води неће одустати од тог референдума.

- Само ће морати сачекати вријеме да се на челу опозиције појаве патриоте којима је више стало до РС него до властитих фотеља, мишљења Бакира Изетбеговића и пар амбасада. А то вријеме неумитно долази -  поручио је Додик.

Шеф Клуба делегата из реда српског народа у Дому народа Парламента БиХ Средоје Новић рекао је да је за референдум потребна апсолутна политичка воља свих структура у РС јер се само тако може гарантовати да ће референдум успјети. Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић из СДС-а је рекао да иза тога стоји чињеница да је Додик отворио превише политичких питања  са којима не зна сада шта да ради.

Ништа мање бурни нису били ни коментари због тога што је Додик, као предсједник РС, у понедјељак вратио у процедуру закона о полицији и унутрашњим пословима у који је ушао на заједничкој комисији Народне скупштине и Вијећа народа РС амандман Бошњака о томе да структура у МУП-у треба да одржава националну структуру становништва према попису из 1991. године.

Додик је подсјетио да је у понедјељак рано ујутру Парламенту РС вратио закон о полицији и унутрашњим пословима, а да је опозиција негдје око 14 часова тражила од њега да то уради.

- То сам већ учинио и наравно да њих нисам послушао, нити то има неке везе. Мада сматрам да су овај пут били у праву, али не разумијем зашто одједном одржавају ту тему - рекао је Додик и поновио да национална структура према попису из 1991. година не може да буде основа за моделирање органа.

Он је изјавио да министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, који је учествовао у раду комисије, има његово пуно повјерење, а опозиција је става да неко за то мора да одговора.

Премијер РС Жељка Цвијановићев је рекла да не зна зашто би неко био одговоран због враћања закона у парламентарну процедуру када предсједник има то право.

Посланик коалиције "Домовина" у Парламенту РС Недим Чивић потврдио је да ће Бошњаци тражити оцјену уставности тог закона ако се у новом гласању усвоји без одреднице о националној заступљености у складу са пописом из 1991.

Устав РС

Милорад Додик јуче је истакао да Српска мора наћи начина да одговори у условима када Бошњаци блокирају промјене републичког Устава већ десет година.

- Зато сам рекао да ће се окупити неки људи, нисам рекао да ће се то десити ни данас, ни сутра, ни за мјесец, али почећемо да размишљамо о томе на који начин доћи до сувереног Устава РС у коме ће се адекватно изразити воља људи који живе овдје, били они Срби, Бошњаци или заједно сви, али мораће се то поштовати, а не карикатуре које су наметали разни високи представници - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана