Дневно пет жалби на рад правосуђа, полиције и управе

Свјетлана Шурлан
Дневно пет жалби на рад правосуђа, полиције и управе

Бањалука - Годишње на рад судова, тужилаштава, полиције и јавне управе стигне на стотине жалби грађана, а само лани регистровано их је више од 1.800.

У Одјелу за праћење грађанских и политичких права при Институцији омбудсмана за људска права БиХ “Гласу Српске” су рекли да је током 2014. године запримљено укупно 1.828 жалби, што значи да сваки дана у просјеку буде регистровано пет жалби.

Највише жалби на рад судова, тужилаштава, полиције и јавне управе евидентирано је у Сарајеву, и то 744, те у Бањалуци гдје су регистроване 494 жалбе. Знатан број жалби био је и у канцеларији омбудсмана у Ливну, Брчком и Мостару.

У Одјелу истичу да је лани у односу на годину раније дошло до повећања броја жалби на рад тужилаштава, полиције и јавне управе, док се једино смањио број жалби на рад судова.

Што се тиче рада тужилаштава, запримљене су 73 жалбе, а највећи број односио се на непредузимање активности у вези са поднесеним кривичним пријавама од грађана и правних лица.

На рад полиције стигло је 145 жалби, а на рад јавне управе 517 жалби.

Помоћник омбудсмана БиХ Емина Халиловић рекла је да се жалбе грађана односе на испољавање нељубазности, неодговарајуће радно вријеме, упућивање странака од једног до другог органа, претјераном формализму, неефикасности у раду, као и на кршење процесних одредби којим је регулисан управни поступак.

- У жалбама грађани исказују и незадовољство што се управни поступци воде супротно законским одредбама, што се не доносе одлуке у законским роковима, што се инсистира на достави великог броја непотребне документације, што администрација ћути - појаснила је Халиловићева.

Додала је да постоје жалбе и због кршења начела пружања помоћи неукој странци, недоношења одлука по жалби, дуготрајним поступцима одлучивања у другом степену, честог враћања предмета првостепеним органима на поновно одлучивање и погрешне примјене материјалних закона.

Судови

Смањење броја жалби у односу на 2013. годину једино је регистровано у вези са питањем рада судова, па је тако у 2014. било 579 жалби, што је за 4,46 одсто мање у односу на 2013. годину када је запримљено 606 жалби.

И даље се највећи број жалби односи на дужину трајања судског поступка, и то њих 155, а слиједе жалбе због неизвршења пресуда, на рад судија, те жалбе због повреда процесних права, недоношења пресуда, жалбе на рад Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ и Главног дисциплинског тужиоца ВСТС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана