Делимустафић нуди милион КМ да га пусте из притвора

Агенције
Делимустафић нуди милион КМ да га пусте из притвора

Сарајево - Алија Делимустафић, бивши министар унутрашњих послова РБиХ, који је првооптужени у предмету “Правда”, понудио је путем адвоката милион марака кауције у некретнинама како би био пуштен из сарајевског притвора, у којем се налази већ више од двије године!

Мишљење вјештака

О овој понуди ускоро ће поново одлучивати Кантонални суд у Сарајеву, који је прије неколико мјесеци одбио први приједлог о одређивању кауције. Приједлог је упутио Ифет Ферагет, Делимустафићев адвокат.

Ферагет је за “Аваз” потврдио да је Делимустафић понудио четири стана и један пословни простор у Сарајеву, за које је вјештак утврдио да су вриједни више од милион марака, али да се томе успротивило Тужилаштво КС.

“Тужиоци су дошли и рекли да се не слажу са предложеном кауцијом, јер је штета коју спомињу у процесу, 10 милиона КМ. Но, овдје је суштина да је човјек у притвору двије године, а да главни претрес никад није почео. Прошло је чак 13 мјесеци од потврђивања оптужнице, а суђења нема”,  каже Ферагет.

Уважили жалбу

Према његовим ријечима, разлог због чега ће Кантонални суд поново одлучивати о одређивању кауције је тај што је Врховни суд Федерације уважио жалбу одбране.

“Ми, уз одређивање кауције од милион марака у некретнинама, тражимо да се он брани са слободе уз мјере забране. Мислимо да би се мјера притвора на тај начин могла замијенити. Тражимо да му се одреди забрана напуштања Кантона Сарајево, забрана контактирања са свједоцима и оптуженима, - каже Ферагет.

Осам пута већ одгођен почетак суђења

Суђење у предмету “Правда”, у којем је 40 особа и осам правних субјеката оптужено за незаконита књижења некретнина у КС, још није почело. Већ се осам пута одгађа почетак главног претреса. Сви оптужени, осим Делимустафића, бране се са слободе. Међу оптуженима су бројни сарајевски адвокати, судије, нотари...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана