Цвјета продаја нових станова

Драгана Келеч
Цвјета продаја нових станова

Бањалука - Тржиште некретнина у Српској процвјетало је у првом овогодишњем тромјесечју, у којем је продаја нових станова порасла за чак 40,9 одсто у односу на исти лањски период.

На експанзију су највјероватније утицале ниже цијене јер је, према подацима Завода за статистику РС, просјечна цијена продатих нових станова у првом тромјесечју ове године мања за 11,2 одсто у односу исти период 2015. године.

У агенцијама за некретнине истичу да нове станове инвеститори продају углавном још док су зграде у почетној фази изградње.

- Чим ископају и излију темеље, инвеститори имају купце за готово све станове - каже власник бањалучке агенције "Еуроагент" Сенка Гатарић.

Она истиче да су у Бањалуци ове године нешто више цијене нових станова него лани, али да то није утицало на њихову продају.

- И поред раста цијене, потражња за новим становима је у порасту из разлога што их нема довољно на тржишту, док је, с друге стране, присутан велики број заинтересованих купаца - истиче Гатарићева.

Када су у питању цијене, Гатарићева каже да оне искључиво зависе од локације, спрата на којем су станови и квадратуре.

- Цијене нових станова по квадрату су од 1.800 до 2.600 марака - додаје Гатарићева.

Власник агенције за продају некретнина "ВХС трејд" из Приједора Леонард Самарџија каже да на подручју највећег поткозарског града нема много нових станова у понуди, јер станоградња није у експанзији.

- То је утицало да сви нови станови буду продати још током изградње - истиче Самарџија и додаје да за стан у новоградњи у Приједору треба издвојити од 1.300 до 1.500 марака по квадрату.

У агенцији "Алфа некретнине" из Бијељине кажу да им добро иде продаја станова и у новоградњи и када је ријеч о старим зградама.

- Најбоље иде продаја мањих нових станова. Њихова цијена креће се у распону од 1.200 до 1.800 КМ по квадрату - рекли су у овој агенцији.

*****

40,9% - раст броја продатих нових станова

52,8% - раст корисне површине

-11,2% - пад просјечне цијене

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана