Цвијановић: Снага Српске у јединству

Срна
Цвијановић: Снага Српске у јединству

МОДРИЧА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас у Дугој Њиви код Модриче да је снага Републике Српске у јединству, што је показала за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата, али и у мирнодопско вријеме.

Она је током манифестацији која се одржава поводом обиљежавања 29 година од операције “Коридор” нагласила да Српска поштује борце који су је одбранили и погинуле који су животе дали за њену слободу.

“Морамо бити поносни на оно што смо успјели и зато Републику Српску морамо чувати”, изјавила је Цвијановићева у обраћању.

Она је нагласила да је Република Српска данас цјеловита, има економски и сваки други вид живота.

Цвијановићева је истакла да је снага Републике Српске у јединству, што је ово друштво успјело да покаже онда кад су му сви предвиђали смрт или крај за вријеме рата, али и у мирнодопско вријеме много пута када су предвиђали и жељели финансијски колапс, да нема Српске, да је нејака и да се не може никоме политички супротставити.

“Жељели су да погнемо главу! Ми то никада нисмо радили! Показали смо да и у овој кризи, али и раније за вријеме тешких поплава, као и за вријеме велике свјетске економске кризе, да можемо да останемо на ногама. Увијек смо ишли напријед и грабили према циљу”, нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се наивност скупо плаћа и да Република Српска не смије бити наивна политички, нити на било који други начин.

“Наша снага је у окупљању и док се будемо окупљали као данас овђе, али и на осталим нашим стратиштима, значи да ћемо бити јединствени”, рекла је Цвијановићева.

Она каже да је задатак свих да Републику Српску чувају и да буду остварени задати циљеви.

“Никоме не желимо зло, али морамо бити поштовани. Приоритет јесте Република Српска и сјећање на све који су је стварали, али и на 12 беба које је неко, нажалост, 1992. осудио на смрт”, рекла је предсједник Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да не смију бити заборављени борци који су учествовали у пробоју “Коридора” и додала да је Република Српска гарант слободе.

“Зато вас позивам да се окупимо! Будимо јединствени и чувајмо нашу слободну Републику Српску!”, истакла је предсједник Српске.

Културно-умјетничким програмом завршено је обиљежавање 29 година од операције “Коридор” у Дугој НЈиви код Модриче.

Операцију “Коридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Крајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Крајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Крајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Коридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију “Коридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција “Коридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији “Коридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Крајине.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана