Чубриловић: Све институције функционишу и спроводе изборну вољу грађана

Срна
Чубриловић: Све институције функционишу и спроводе изборну вољу грађана

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да су све институције Српске стабилне и да несметано функционишу и спроводе вољу грађана исказану на демократским изборима.Т

оком састанка са новоименованим шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брусом Бертоном и шефом бањалучке канцеларије те организације Дмитријем Јорданидијем, Чубриловић је оцијенио да је владајућа коалиција у Српској додатно ојачана, што се, како је навео, не би могло рећи за ниво заједничких органа у БиХ.


"У њима више не постоји јасна позиција, а мањински Савјет министара БиХ тешко функционише у околностима када нема подршку у Парламентарној скупштини", рекао је Чубриловић.

Говорећи о одржавању претходне сједнице Народне скупштине Српске, Чубриловић је рекао да је све урађено у складу са позитивним законским прописима и да демократски изабрана скупштинска већина није дозволила мањини да блокира рад највишег законодавног органа власти Српске.

Он је нагласио да је Народна скупштина најфункционалнији парламент у БиХ и да је неопходно континуирано радити на стварању повољнијег амбијента за инвестирање, развој привреде и јачање реалног сектора.

Чубриловић је истакао је да је неопходно да политички субјекти активно учествују у доношењу реформских закона на које су се обавезали сви парламенти, прихватајући агенду на путу европских интеграција, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Он је нагласио да је, прије званичног започињања предизборних радњи, потребно усвојити измјене Изборног закона БиХ који, у садашњем облику, омогућава политичку корупцију и трговање посланичким мандатима.

Чубриловић је рекао да је потребно дефинисати да компензациони мандат припада политичкој странци, а не појединцу, који "нема ни подршку грађана, нити има право да тргује мандатом који је припао политичкој странци".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана