Чавара: Јавност треба да се запита за кога синдикати раде?!

Агенције
Чавара: Јавност треба да се запита за кога синдикати раде?!

Сарајево –Ни један закон о раду не може бити савршен, али морамо направити искорак. Постојеће стање на тржишту рада је замрзнуто. Готово да нема запошљавања, истакао је предсједник Федерацје БиХ Маринко Чавара, коментаришући усвајање Приједлога Закона о раду у ФБиХ за Вијести.ба

„Влада ФБиХ је замрзнула запошљавање државних службеника. Приватни посодавци траже начина како ће исцрпити све могућности да не примају нове раднике, јер касније ће их отпустити", истакао је Чавара.

Чавара истиче да је на сцени дискриминација на тржишту рада која се огледа у томе да они који раде у државним институцијама и предузећима имају све привилегије и било која права да им буде ускраћена они туже и тако су сви нивои власти под огромним притиском пресуда.

„Права радника у приватном сектору, у многим предузећима, су на јако ниском нивоу и то морамо промјенити. Они који раде у јавним институцијама морају бити свјесни да не морају имати све што замисле, а да они који раде у приватном сектору да немају ништа. Ту морамо приближавати права", истакао је Чавара.

Он је истакао да нови Закон треба прочитати и видјети колико права даје и инсистирати на томе да се он примјењује.

„Тада ће многи радници бити пресретни с овим Законом", рекао је Чавара.

Такође, Чавара истиче да јавност треба да се запита за кога синдикати раде.

„Ако се присјетимо да је ово водство синдиката, на темељу блиских односа са челницима СДП БиХ и осталима, потписало политичку платформу о сарадњу и да протекле четири године нису правили проблеме, мада су у том периоду радници изгубили сва права. И сада говоре о истом Закону, на који тада нису имали примједбе и тврде како је неприхватљив и како треба правити револуцију. То довољно говори о руководству синдиката", нагласио је предсједник Владе ФБиХ.

Он је нагласио како се нада да ће сви чланови синдиката тражити руководство које ће се борити за права радника, а не за права одређених политичких партија.

На питање да ли као предсједник ФБиХ, након што је СДА-а договорила коалицију са БПС-ом, Странком за БиХ и А-СДА, очекује оставке преостала три министра из ДФ у Влади ФБиХ, Чавара је истакао да је најважније да су се у овом периоду донијели неопходни реформски закони.

„Треба разговарати на који начин савладати препреку у виду потпредсједника ФБиХ из Демократске фронте, који може блокирати функционисање власти",  истакао је у разговору за федералне медије предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара.

Он је нагласио да је задовољан сам што су странке с мањим бројем заступника у федералном Парламенту показале велику одговорност према ФБиХ и БиХ, што су схватиле да само реформе могу промјенити постојеће стање и да можемо кренути ка ЕУ имајући у виду да су реформе које ова Влада проводи подупрле најзначајније државе у Унији.

„Нажалост, странке с великим бројем заступника показале су се ситничарским, обмањујући јавност да је оно што се доноси штетно за све. Показали су да не могу водити земљу напријед, већ да треба стално да се ваљамо у блату", нагласио ј Чавара

Према његовим ријечима, нова парламентарна већина, показала је спремност, без обзира на притиске, да усмјери Федерацију ка европским интеграцијама.

„То је јако позитивно и требамо наставити тим путем. Надам се да ће се то партнерство учврстити и да ћемо савладати препреку која је направљена уласком ДФ-а, а онда декларативним изласком из власти задржавајући кључне позиције у ФБиХ", истака је он.

Коментаришући изјаву потпредсједника ФБиХ Милан Дуновић (Демократска фронта) да неће спрјечавати именовања министара ако се у власт не уводи СНСД, Чавара истиче:

„Такви ставови показују о колико озбиљним људима се ради. Уколико нису дио власти, откуд им право да креирају ко ће бити дио те власти. Има ли ико, ко прати политичку ситуацију, да још вјерује изјавама које долазе из Демократске фронте?! До сада су безброј пута мјењали своје ставове. То и неодговорност према грађанима ФБиХ најбоље осликава ту странку", нагласио је Чавара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана