Чавара: Додик не руши БиХ, већ је испровоциран

Танјуг
Чавара: Додик не руши БиХ, већ је испровоциран

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик својим потезима не руши државу БиХ, него је само "испровоциран" Инцковим наметањем Закона о санкционисању негирања геноцида у Сребреници, изјавио је предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара (ХДЗ).

Чавара је један од ријетких политичара из Федерације БиХ који није Додика критикова на непримјерен начин, као што то чини већина , претежно бошњачких политичара, који за лидера СНСД тврде да је "мртав политичар", да је "скренуо с ума", да су му дани избројани и да Републику Српску води у пропаст, како би заштитио себе.

Сарајевски портал klix.ba пише тим поводом да Чавара, како кажу, из неког разлога извор тренутних проблема у БиХ не види у Додику и "сецесионистичкој политици која долази из СНСД-а и сателитских странака у РС-у, него у некој ''провокацији'' која је Републици Српској нанесена наметањем Инцковог закона.

Наводе и да доо разлога за овакву ситуацију у држави Чавара види и у томе што Хрвати у БиХ немају свој ентитет.

"Милорад Додик не руши државу, можда су само испровоцирани они који имају ентитет Републику Српску, што мислим да није праведно да један народ добије ентитет и у називу и садржају и по саставу становништва, а да друга два народа буду у ФБиХ у једном ентитету. Мислим да је то требало завршити са три ентитета, пуно би се боље и лакше слагали", изјавио је Чавара у гостовању на Федералној тв.

Додао је да у овом тренутку не може подржавати нешто што се ради, што није договор и разговор.

"Да ли је оправдано с Додикове стране, у то не бих улазио. Мислим да треба и Милораду Додику и свим другим политичким актерима пуно више спремности за разговор и договор. Мислим да је јако упитно шта неки мисле да могу направити у овој фази, без разговора и договора, уз неке сулуде потезе које је повлачио високи представник Инцко на самом одласку. Значи направити такав један потез у којем ћете омогућити да се стално тужакамо и нешто пребиремо. То је нешто што су давно судови пресудили, што је егзактно и мислим да није добро", навео је Чавара, преноси портал.

Оцокено је, додаје се, да је Инцково наметање Закона о забрани негирања геноцида, који Република Срспка не признаје, направило "дар-мар" у држави.

"Тад су кренуле ове активности из Републике Српске, свих странака. Стално добијамо поруке и од политичких елита из Сарајева да нису спремни за разговор. У прошлости смо имали то да су високи представници реаговали онако како жели одређена структура. Ми ћемо гурати, правити проблеме а онда ћемо чекати реакцију међународне заједнице да некога казни, па ћемо ми брати плодове. Мислим да је то вријеме иза нас", навео је Чавара.

Закључио је да високи представник у БиХ није донио скоро ниједну одлуку позитивну и повољну за Хрвате у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана