Бивши вехабија надгледа затворе у БиХ

Горан Маунага
Бивши вехабија надгледа затворе у БиХ

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ именовао је вишег инспектора Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ Адиса Дрнду за члана комисије задужене за надгледање услова, поступање службених лица и поштовање права у затворима, иако је он био другопласирани на листи кандидата и довођен у везу са вехабијама.

Дрнда је именован за члана Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступања и поштовања људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је у кривичном поступку изрекао Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу са Кривичним законом БиХ.

Околности под којима је избор пао на Дрнду и начин на који је именован више су него чудни. У припреми именовања формирана је комисија у коју су из српског народа ушли посланик и делегат СДС-а у Парламенту БиХ Борислав Бојић и Огњен Тадић. Та комисија предложила је да буде изабран Ведад Курда који је имао 48,33 бодова, али је на крају изабран Дрнда без обзира што је имао 46,66 бодова. Дрнда је изабран тако што је у току гласања посланик и члан комисије задужене за избор Шемсудин Мехмедовић из СДА и поред тога што је утврђено да је Курда првопласирани, предложио да буде именован Дрнда.

Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ и Мехмедовићев страначки колега Шефик Џаферовић ставио је тај приједлог на гласање и он је подржан захваљујући и гласовима српских посланика из Савеза за промјене.

- Очито је да су Мехмедовић и Џаферовић добро знали о коме је ријеч, али је занимљиво да су то знали и посланици СББ-а који су гласали против именовања Дрнде. Још занимљивије је да су српски посланици из Савеза за промјене гласали за именовање Дрнде и отвара се питање шта се издешавало у међувремену с обзиром на то да су Бојић и Тадић као чланови комисије предложили да буде именован Курда - рекао је "Гласу Српске" саговорник из Парламента БиХ.

Осим тога што је именован са мање бодова Дрнду прати и веома сумњива и опасна прошлост. Дрнда је рођен у Санџаку, а након подношења захтјева за пријем у држављанство БиХ 2003. године добио је и посао инспектора у SIPA гдје је радио на осјетљивим пословима безбједносних провјера.

Медији су објавили снимке предавања које је прије 15 година држао један од оснивача вехабијског покрета у БиХ Јусуф Барчић и на којем се у друштву неколико десетина вехабија јасно види Дрнда. Он је био поред Билала Боснића који је послије погибије Барчића преузео кормило у вехабијској заједници у БиХ и који је осуђен у Суду БиХ због тероризма.

Када је Обавештајно-безбједносна агенција БиХ 2010. године дошла у посјед снимка предавања на којем су били окупљени радикални исламисти, припадници SIPA су претресли Дрндин стан, али наводно нису пронашли доказе због којих би био избачен из службе. Посљедња дешавања указују да је и тада имао подршку и заштиту у најјачој бошњачкој странци - СДА.

Бојић је истакао да бодовна листа и приједлог комисије нису обавезујући за Парламент БиХ и тврди да не зна за информације да је Дрнда повезан са вехабијама.

- Да сам ту информацију имао раније, вјероватно би моја одлука била другачија. Комисија је предала ранг-листу Парламенту, али та листа не обавезује. Било је гласање и један кандидат је добио већину. Надлежне институције треба да се баве тиме да ли Дрнда испуњава услове и да ли је безбједносно подобан. Немам ја ту ништа да додам - рекао је Бојић.

Члан Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Душанка Мајкић каже да је невјероватно да су се представници Савеза за промјене сагласили са Мехмедовићевим приједлогом и да нису рекли ни ријеч, иако је именовање Дрнде неприхватљиво због више основа.

- Треба се присјетити ситуације када је професор Никола Поплашен требало да буде кандидат за члана Управног одбора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета. Тада је то наишло на генералну осуду бошњачких политичара. У овом случају ми је јасно да су бошњачки парламентарци затворили очи, али ми није јасно зашто то чине представници српског народа - каже Мајкићева.

Апсурди

Именовање Адиса Дрнде најбољи је примјер начина на који раде парламентарне комисије у Сарајеву.

Иако је интернет пун текстова о Дрнди из којих се види да је повезан с вехабијама на то нико није обратио пажњу. Апсурд већим чини чињеница да у SIPA, и то на најосјетљивијим пословима безбједносних провјера, може да ради човјек са таквом прошлошћу због које се поставља питање да ли је и како прошао безбједносну провјеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана