Бившем министру пријети 15 година робије

Небојша Томашевић
Бившем министру пријети 15 година робије

Бањалука - Бивши министар просвјете и културе Републике Српске Ненад Сузић (69) из Бањалуке, који је ухапшен прије два дана, осумњичен је да је напаствовао једанаестогодишњу дјевојчицу у својој породичној кући 1. јуна ове године, када је остао насамо с њом, сазнаје “Глас Српске”.

- Сузић је искористио тешку породичну и материјалну ситуацију породице дјевојчице како би починио обљубу и полну радњу. Постоје сумње да је дуже вријеме то чинио, али то се још истражује. За сада га теретимо да је дјевојчицу обљубио почетком јуна у својој кући. У то вријеме његова супруга била је одсутна - казао је извор близак истрази.

Према Кривичном закону Републике Српске Сузића, ако се докаже да је починио оно за ­шта га сумњиче, чека дугогодишња робија. Закон за обљубу дјетета млађег од 15 година предвиђа казне од двије па до 15 година затвора.

Сузић је ухапшен 5. јуна након што је случај пријавила школа коју похађа дјевојчица. Он је јуче предат у надлежност бањалучког Окружног тужилаштва које до закључења овог броја “Гласа Српске” није завршило његово саслушање.

- Тужилаштву је достављен извјештај против Н. С. (69) из Бањалуке због постојања основа сумње да је починио кривично дјело обљуба над дјететом млађим од петнаест година - саопштили су јуче из Тужилаштва.

Према незваничним информацијама, цијели случај откривен је када је дјевојчица другарима у школи коју похађа испричала шта јој се десило. Та информација дошла је до наставника који су алармирали полицију.

- Наводно је Сузић, ка­д год би остао насамо с дјевојчицом, њу додиривао по интимним и другим дијеловима тијела. Говорио јој је да о томе не смије причати никоме и да то треба да остане њихова тајна. То је ваљда трајало чак и више од годину дана. Користио је чињеницу да она потиче из сиромашне породице и под изговором да им помаже дјевојчицу је намамио да долази код његове породице - казао је извор близак истрази.

Сузић је био министар просвјете и културе у Влади РС од 1998. до 2001. године. Тренутно је редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци на предметима општа педагогија и методика васпитно-образовног рада. Према званичним подацима, написао је самостално 17 научних радова, а коаутор је у њих седам. Од ових радова издвајају се “Како мотивисати ученике”, “Емоције и циљеви ученика и студената”, “Особине наставника и однос ученика према настави”, “Емоције и циљеви ученика и студената” и друге.

Суспензија

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић затражио је од ректора Универзитета у Бањалуци Радослава Гајанина да осумњиченог Ненада Сузића удаљи с наставе и да га суспендује.

- То сам учинио руководећи се моралним аспектом као ресорно надлежан министар и отац три малољетне дјевојчице. Затражио сам да професор Сузић буде удаљен са наставе док траје истрага - рекао је Рајчевић.

Универзитет у Бањалуци је саопштио да ће, уколико професору Ненаду Сузићу буде одређен притвор, он бити привремено удаљен с радног мјеста наставника на Филозофском факултету Универзитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана