Бијела листа подстиче фирме да плаћају порез

Маријана Миљић
Бијела листа подстиче фирме да плаћају порез

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ убудуће ће уз "црну" објављивати и "бијелу листу" на којој ће се налазити порески обвезници који поштују све законске прописе и редовно измирују своје обавезе.

На тој листи наћи ће се и десет предузећа која су у првих шест мјесеци ове године уплатила 388 милиона КМ на основу ПДВ-а.

- Ријеч је о предузећима која своје пословање већ дуги низ година темеље на поштовању законских прописа из области индиректних пореза, што значи да се ради о уредним пореским обвезницима - казао је начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић.

На првом мјесту по износу уплаћеног ПДВ-а у БиХ налази се компанија "БХ Телеком" из Сарајева, а слиједе је "Електропривреда БиХ" из Сарајева и "Телеком Српске", односно "м:тел" из Бањалуке. Фабрика духана Сарајево заузела је четврту позицију, а слиједе "Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босна" из Мостара,  трговачки ланац "Бинго" из Тузле и "Хрватске телекомуникације" из Мостара. Посљедње три позиције заузимају "Оптима група" из Бањалуке, Рудник и Термоелектрана "Угљевик" и Рудник мрког угља Бановићи.

УИО је објелоданио и најуредније платише по регионалним центрима, а на том списку је 20 компанија које су за шест мјесеци ове године на основу ПДВ-а уплатиле чак 492 милиона марака. На подручју регионалног центра Бањалука највише пореза платио је "Телеком Српске", а слиједе "Оптима група" Бањалука, Рафинерија нафте Брод, "Електрокрајина" Бањалука и "Електропренос БиХ" Бањалука.

УИО ће за компаније које поштују законске прописе обезбиједити и посебан статус.

- За ове пореске обвезнике биће примјењиван такозвани хоризонтални мониторинг, односно посебан вид контрола који се заснива на узајамном повјерењу и сарадњи. Основни циљ овог начина контрола је помагање одговорним компанијама и утицај на испуњење пореских обавеза. Компаније са "бијеле листе" сигурно ће имати и предност приликом склапања послова - навео је Ковачевић.

Економисти истичу да је УИО одавно требало да објави списак компанија које редовно измирују обавезе и које су примјер другима.

- Добре и успјешне компаније које редовно измирују обавезе код нас никада нису биле посебно награђене. Добра предузећа треба истаћи и похвалити. "Бијеле листе" у развијеним земљама одавно постоје, али ми у свему каскамо за њима, па тако и са њиховим објављивањем. Треба правити разлику између добрих и лоших предузећа, јер она која нередовно измирују обавезе често за собом вуку и фирме које редовно измирују новац држави. Објављивање "бијеле листе" је мали допринос уредним платишама и коректним фирмама. Они могу бити примјер свим осталима како треба пословати - навео је економски аналитичар Зоран Павловић.

Порески обвезници који на вријеме испуњавају своје обавезе дали су и велики допринос у прикупљању прихода од индиректних пореза у овој години. УИО је за седам мјесеци прикупио  рекордних 3,909 милијарди марака, што је за 255 милиона или 6,99 одсто више него у истом периоду лани.

"Црна листа"

УИО БиХ сваког мјесеца на својој интернет страници објављује списак предузећа која имају неизмирене обавезе. На тој листи налазе се сви порески обвезници чији је дуг већи од 25.000 марака за ПДВ, акцизе, царине и путарине.

Компаније које су уплатиле највише новца на основу ПДВ-а

"БХ Телеком" Сарајево

"Електропривреда БиХ" Сарајево

"Телеком Српске" Бањалука

Фабрика духана Сарајево

"Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босна" Мостар

"Бинго" Тузла

"Хрватске телекомуникације" Мостар

"Оптима група" Бањалука

Рудник и Термоелектрана "Угљевик"

Рудник мрког угља Бановићи

Компаније које су највише новца уплатиле за ПДВ по регионалним центрима

Бањалука

"Телеком Српске" Бањалука

"Оптима група" Бањалука

Рафинерија нафте Брод

"Електрокрајина" Бањалука

"Електропренос БиХ" Бањалука

Мостар

"Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босна" Мостар

"Хрватске телекомуникације" Мостар

Рудник и Термоелектрана "Гацко"

"Херцегбосанске шуме" Купрес

"Атако трговина и заступање" Мостар

Сарајево

"БХ Телеком" Сарајево

"Електропривреда" Сарајево

Фабрика духана Сарајево

"Конзум" Сарајево

"Фис" Витез

Тузла

"Бинго" Тузла

Рудник и термоелектрана "Угљевик"

Рудник мрког угља Бановићи

"Електро-Бијељина"

Рудник мрког угља "Ђурђевик" Живинице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана