Бањалу­чан­ка Сан­дра Ми­ли­кић о па­клу у Каталонији за Глас Српске: Бар­се­ло­на ути­хну­ла у тре­ну, ћу­ти и ту­гу­је

Ве­дра­на Ку­ла­га
Бањалу­чан­ка Сан­дра Ми­ли­кић о па­клу у Каталонији за Глас Српске: Бар­се­ло­на ути­хну­ла у тре­ну, ћу­ти и ту­гу­је

Бар­се­ло­на - Је­дан од нај­бу­чних гра­до­ва на сви­је­ту ути­хнуо је у тре­нут­ку. Те­ро­рис­ти­чки на­пад је про­ми­је­нио све. Људи још не мо­гу да вје­ру­ју да се то де­си­ло ов­дје. Ћу­те у не­вје­ри­ци и ту­гу­ју.

Свје­док су­мор­не да­нашњице у Бар­се­ло­ни је и Бањалу­чан­ка Сан­дра Ми­ли­кић ко­ју је пут ка прес­ти­жној ди­пло­ми одвео у Шпа­ни­ју. По­сли­је за­врше­них сту­ди­ја ос­та­ла је да жи­ви и ра­ди у је­дној од ба­на­ка у цен­тру ка­та­лон­ске прес­то­ни­це, све­га 200-300 ме­та­ра од мјес­та гдје се до­го­дио први на­пад. Ча­ри гра­да од ко­јег се ни­је мо­гла рас­та­ти нес­та­ле су у тре­ну.

- Ра­дим у бан­ци удаљеној не­ких 200-300 ме­та­ра од мјес­та гдје се де­сио први на­пад. Сре­ћом иза­шли смо ра­ни­је с по­сла и би­ла сам већ код ку­ће ка­да су гра­дом за­вла­да­ле сце­не ужа­са и ха­оса - ка­же Ми­ли­ки­ће­ва за "Глас Српске".

На пу­ту до по­сла на­ила­зи­ла је са­мо на мук ме­ђу људи­ма.

- Ни­ко не раз­го­ва­ра, град је пос­тао тих, за­ни­је­ми­ли су и по при­ро­ди бу­чни Шпан­ци. Све се про­ми­је­ни­ло. То се ви­ди и осје­ти и на ули­ци и на по­слу - при­ча на­ша са­го­вор­ни­ца.

Кроз ту­гу за жртва­ма ко­ја је око­ва­ла Бар­се­ло­ну ви­ди се и не­вје­ри­ца. За­што се то до­го­ди­ло баш ту, пи­тање је ко­је сви пос­тављају, али од­го­во­ра не­ма ни­ко.

- Ни­ко не мо­же да вје­ру­је да се то де­ша­ва. Не мо­же­мо ни да за­ми­сли­мо да се то зло мо­же до­го­ди­ти у на­шем гра­ду. Не пре­ос­та­је нам ни­шта дру­го не­го да че­ка­мо да ври­је­ме учи­ни сво­је и да се на­да­мо да се ово ви­ше ни­ка­да не­ће до­го­ди­ти - ре­кла је Сан­дра на кра­ју раз­го­во­ра.

Пре­ма по­да­ци­ма Ми­нис­тар­ства инос­тра­них по­сло­ва БиХ ме­ђу стра­да­ли­ма и по­ври­је­ђе­ни­ма у те­ро­рис­ти­чком на­па­ду у Бар­се­ло­ни не­ма држављана БиХ.  Ам­ба­са­дор БиХ у Шпа­ни­ји Дар­ко Зе­ле­ни­ка ре­као је "Гла­су Српске" да ни­су има­ли ни­је­дан те­ле­фон­ски по­зив ни од оних ко­ји жи­ве у Бар­се­ло­ни, ни од ту­рис­та из БиХ.

- Оче­ку­је­мо да ће све ус­ко­ро би­ти вра­ће­но у нор­ма­лу. Шпан­ске влас­ти су на ври­је­ме ре­аго­ва­ле и спри­је­чи­ле тра­ге­ди­ју ши­рих раз­мје­ра - ис­та­као је Зе­ле­ни­ка.

Ту­рис­ти из БиХ на си­гур­ном

У ту­рис­ти­чкој аген­ци­ји "Сол азур" из Са­ра­је­ва пот­врди­ли су у пе­так да је гру­па ту­рис­та би­ла у Бар­се­ло­ни, али да су се чу­ли са во­ди­чи­ма ко­ји су ис­та­кли да не­ма про­бле­ма, да су сви до­бро и да ни­су би­ли у бли­зи­ни мјес­та на­па­да.

Пре­ма ин­фор­ма­ци­ја­ма из ту­рис­ти­чких аген­ци­ја у РС, ве­ћи­на ту­рис­та ко­ји се на­ла­зе у Шпа­ни­ји су на мо­ру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана