Арнауту смета руска помоћ

Дарко Момић
Арнауту смета руска помоћ

САРАЈЕВО - Посланику Наше странке у Представничком дому Парламента БиХ Дамиру Арнауту засметало је што је авион Ваздухопловних снага Руске Федерације 9. априла слетио на Аеродром Бањалука и допремио медицинску опрему за борбу против ширења вируса корона.

То потврђује његово посланичко питање Министарству иностраних послова БиХ (МИП) у којем је затражио одговор зашто је издата сагласност за слијетање руског авиона без сагласности Предсједништва БиХ.

У одговору на Арнаутово питање из МИП-а је прецизирано да је Амбасада Русије у складу са свим прописима тражила дипломатско одобрење за слијетање војног авиона на Аеродром Бањалука у којем је као разлог за то наведен транспорт медицинске опреме и материјала неопходних за борбу и превенцију ширења вируса корона.

- МИП је путем Министарства транспорта и комуникација БиХ затражио сагласност Министарства одбране БиХ. Након запримања претходне сагласности МО БиХ издато је дипломатско одобрење за слијетање авиона и о томе су обавијештени сви надлежни органи, укључујући Министарство безбједности и Граничну полицију БиХ - наводи се у одговору.

МИП у одговору прецизира и да није имао обавезу да обавијести Предсједништво БиХ или да се консултује с њим, већ искључиво да тражи сагласност МО БиХ, што је и учињено.

Српски посланици у Представничком дому Парламента БиХ једногласни су у оцјени да је Арнаутово питање, најблаже речено, непримјерено и злурадо, поготово зато што је постављено након што је цјелокупна јавност видјела да је руски авион у Бањалуку допремио медицинску опрему. Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да се кроз посланичка питања као што је Арнаутово најбоље види малициозност и непринципијелност у понашању појединих посланика.

- О томе најбоље свједочи чињеница да је питање постављено након што су припадници епидемиолошког одреда руске војске извршили дезинфекцију здравствених установа широм Српске и након што су изразили спремност да исти посао ураде и у здравственим установама у Федерацији БиХ. Зато заиста не видим ниједан разлог за постављање таквог питања, осим ако његова крајња намјера није била да некоме покаже да му смета све што долази из Русије - каже Новаковић Бурсаћ.

Шеф Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић каже да у свакој русофобији има много србофобије, а у свакој србофобији има и мало русофобије.

- Када се све то споји, добије се једно такво посланичко питање. Колико се сјећам, Руси су понудили да учествују и у дезинфекцији здравствених установа у Сарајеву, Мостару и другим мјестима, али то је одбијено иако се на гест добре воље велике силе увијек пружа рука, а не показује средњи прст - каже Стевандић.

Он додаје да ће бити интересантно видјети како ће се послије оваквог Арнаутовог питања понашати српски чланови “ЦИК коалиције” који подржавају његове приједлоге у парламенту.

Турковић

Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић, која је одбрусила Дамиру Арнауту на посланичко питање о руској хуманитарној помоћи, половином априла повукла је сличан потез као и он.

Турковићева је тада Мађарској упутила дипломатску ноту због помоћи коју је та земља хтјела да упути у Републику Српску, изражавајући негодовање што се, како је навела, помоћ шаље “појединим административним регијама, територијама или чак етничким групама унутар БиХ”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана