Arnautu smeta ruska pomoć

Darko Momić
Arnautu smeta ruska pomoć

SARAJEVO - Poslaniku Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damiru Arnautu zasmetalo je što je avion Vazduhoplovnih snaga Ruske Federacije 9. aprila sletio na Aerodrom Banjaluka i dopremio medicinsku opremu za borbu protiv širenja virusa korona.

To potvrđuje njegovo poslaničko pitanje Ministarstvu inostranih poslova BiH (MIP) u kojem je zatražio odgovor zašto je izdata saglasnost za slijetanje ruskog aviona bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

U odgovoru na Arnautovo pitanje iz MIP-a je precizirano da je Ambasada Rusije u skladu sa svim propisima tražila diplomatsko odobrenje za slijetanje vojnog aviona na Aerodrom Banjaluka u kojem je kao razlog za to naveden transport medicinske opreme i materijala neophodnih za borbu i prevenciju širenja virusa korona.

- MIP je putem Ministarstva transporta i komunikacija BiH zatražio saglasnost Ministarstva odbrane BiH. Nakon zaprimanja prethodne saglasnosti MO BiH izdato je diplomatsko odobrenje za slijetanje aviona i o tome su obaviješteni svi nadležni organi, uključujući Ministarstvo bezbjednosti i Graničnu policiju BiH - navodi se u odgovoru.

MIP u odgovoru precizira i da nije imao obavezu da obavijesti Predsjedništvo BiH ili da se konsultuje s njim, već isključivo da traži saglasnost MO BiH, što je i učinjeno.

Srpski poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH jednoglasni su u ocjeni da je Arnautovo pitanje, najblaže rečeno, neprimjereno i zlurado, pogotovo zato što je postavljeno nakon što je cjelokupna javnost vidjela da je ruski avion u Banjaluku dopremio medicinsku opremu. Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać kaže da se kroz poslanička pitanja kao što je Arnautovo najbolje vidi malicioznost i neprincipijelnost u ponašanju pojedinih poslanika.

- O tome najbolje svjedoči činjenica da je pitanje postavljeno nakon što su pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske izvršili dezinfekciju zdravstvenih ustanova širom Srpske i nakon što su izrazili spremnost da isti posao urade i u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. Zato zaista ne vidim nijedan razlog za postavljanje takvog pitanja, osim ako njegova krajnja namjera nije bila da nekome pokaže da mu smeta sve što dolazi iz Rusije - kaže Novaković Bursać.

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da u svakoj rusofobiji ima mnogo srbofobije, a u svakoj srbofobiji ima i malo rusofobije.

- Kada se sve to spoji, dobije se jedno takvo poslaničko pitanje. Koliko se sjećam, Rusi su ponudili da učestvuju i u dezinfekciji zdravstvenih ustanova u Sarajevu, Mostaru i drugim mjestima, ali to je odbijeno iako se na gest dobre volje velike sile uvijek pruža ruka, a ne pokazuje srednji prst - kaže Stevandić.

On dodaje da će biti interesantno vidjeti kako će se poslije ovakvog Arnautovog pitanja ponašati srpski članovi “CIK koalicije” koji podržavaju njegove prijedloge u parlamentu.

Turković

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, koja je odbrusila Damiru Arnautu na poslaničko pitanje o ruskoj humanitarnoj pomoći, polovinom aprila povukla je sličan potez kao i on.

Turkovićeva je tada Mađarskoj uputila diplomatsku notu zbog pomoći koju je ta zemlja htjela da uputi u Republiku Srpsku, izražavajući negodovanje što se, kako je navela, pomoć šalje “pojedinim administrativnim regijama, teritorijama ili čak etničkim grupama unutar BiH”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana