Андрића ставили у раван са Хитлером и окривили за геноцид

Маријана Миљић
Андрића ставили у раван са Хитлером и окривили за геноцид

Бањалука, Мостар - Паралелу између нобеловца и књижевног великана Иве Андрића и њемачког нацистичког вође Адолфа Хитлера могу повући само острашћени националисти и шовинисти и таква логика граничи са здравим разумом.

У овој оцјени усагласили су се историчари и лингвисти коментаришући невјероватне поруке бошњачких академика одаслате из мостарског Центра за културу, гдје је у сриједу увече промовисана књига Русмира Махмутћехајића "Андрићевство: Против етике сјећања". Говорници на промоцији упоредили су српског нобеловца са Хитлером и отишли и корак даље тврдећи да су Андрићеве књиге за резултат имале "геноцид над Бошњацима, посебно у Вишеграду". На скупу су говорили посланик СДП-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона Нерин Диздар, професор Вахидин Прељевић и књижевни теоретичар Сањин Кордић. Они су Андрића оптужили да је својим дјелима допринио негативном односу према муслиманима и Босни, а његову књижевност описивали као велики антибосански пројекат и великосрпски пројекат у којем су добри Бошњани приказани као реметилачки фактор.

Лингвиста Срето Танасић наглашава да такви ставови не заслужују чак ни коментар, али да су толико ригидни да их не може прећутати.

- Андрић је једини нобеловац на словенском југу од када се Нобелова награда додјељује. Тешко би било ко могао повјеровати да је њему награда додијељена за те идеје које му сада подмећу. Дјела српског нобеловца су и данас најпревођенија и не знам ко би могао повјеровати да неко његове књиге преводи због тих идеја које му приписују. Ништа од епитета које приписују Андрићу, срећом никоме неће остати у сјећању, већ ће сви запамтити да су они ружно поредили великог књижевника свјетског гласа - навео је Танасић.

Истог мишљења је и лингвиста Милош Ковачевић, који је навео да је тумачење књижевности на овај начин несхватљиво и за сваку осуду.

- Ово је најбољи показатељ колико су људи, који апсолутно немају никакве везе са науком, острашћени националисти и шовинисти. Да ли се уопште књижевност може тумачити на такав начин? Књижевна истина није једнака фактичкој истини. То зна свако ко се бави књижевношћу. Однос према књижевности Иве Андрића најбоље је исказан Нобеловом наградом. Сувишно је мимо тога било шта рећи - навео је Ковачевић.

Историчар Боривоје Милошевић казао је да су овакве изјаве илустрација чињенице до које мјере су поједини припадници бошњачке интелектуално-политичке сцене огрезли у дубоку мржњу према Србима и свакоме ко не дијели њихово мишљење о прошлости и будућности БиХ.

- Нажалост ово није први пут да су велики писци на удару појединаца из такозване бошњачке интелектуалне елите. Тврдили су и да је Петар Петровић Његош припадао кругу великосрпских идеолога и називали га погрдним именима. Зато овакви коментари који су изнесени на рачун Андрића многе сигурно и не изненађују - истакао је Милошевић.

Упитао је ко им је сљедећи на реду.

- Да ли је у питању Меша Селимовић или неки други књижевник који се изјашњавао у српском националном смислу - упитао је Милошевић.

Неке од тврдњи изнесених на промоцији

Нерин Диздар

* Андрић је декадентнима увијек означавао само Турке, муслимане и ислам. Бројни књижевници који га бране, попут Ивана Ловреновића и Миљенка Јерговића, не желе признати његов расизам

* Не стоје аргументи да је Андрић био паметан па није могао бити националиста, јер су и Адолф Хитлер, Добрица Ћосић и Војислав Шешељ били паметни

* Андрићеве књиге за резултат су имале геноцид над Бошњацима, посебно у Вишеграду

Вахидин Прељевић

* Андрић је фантомски монструм који је фалсификовао историју

* Андрићева дјела коришћена у пропагандне сврхе током рата у БиХ

Сањин Кордић

* Андрићеви романи дијелом су расистички

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана