Амерички сенатор открио: САД не интересују Украјинци, већ минерали

Вељко Зељковић
Амерички сенатор открио: САД не интересују Украјинци, већ минерали

КИЈЕВ - Украјина је највећи европски “рудник злата” са критичним и ријетким минералима вриједним 12 билиона долара те стога САД не могу себи никако приуштити да ова земља изгуби рат са Русијом.

Истакао је ово амерички сенатор Линдзи Грејем у једном од својих посљедњих интервјуа, позивајући овом приликом да се Русија и Кина по сваку цијену спријече да овладају над овим вриједним природним ресурсима у Украјини. Како је рекао сенатор Грејем, Украјина би могла да буде најбогатија земља у Европи, али и да би она требало да плати или компензује Западу испоруке оружја вриједне на десетине милијарди, својим великим резервама минерала. Како је рекао, САД су још у вријеме владавине Доналда Трампа створиле систем позајмица овој земљи те да се с том праксом поготово наставило током рата између Украјине и Русије.

Према ријечима стручњака за геополитичке односе, професора Драгана Шкобаља и овај примјер још једном показује да су власти у САД, сенатори и конгресмени, под директном контролом великих компанија, инвестиционих фондова, односно крупног капитала. Како каже, амерички политичари нису ништа друго до пуки експоненти банкара са Волстрита, односно окрутне англосаксонске олигархије, која не бира средства да оствари профит.

- Први циљ је бацити Русију на кољена, а други овладати богатим природним ресурсима у Украјини. Она има 51 милион хектара обрадивих површина. Међутим, ова земља посједује и друге вриједне ресурсе. Прије рата се сваке године ископавало око 4,5 милиона тона висококвалитетне жељезне руде, вриједности око 200 милиона евра годишње. Располаже и са значајним резервама титанијума, злата, природног гаса, нафте, уранијума, али и литијума. Ради се о минералу који је постао један од најтраженијих на свијету, јер је постао неопходан приликом израде паметних телефона и батерија за електричне аутомобиле - каже за “Глас Српске” Шкобаљ.  

Подсјећа и да је угледни амерички лист “Вашингтон пост” још 2022. објавио извјештај у ком се рат у Украјини помиње као “битка за рудно и енергетско богатство нације”. Како је наведено у овом чланку, вриједност тих ресурса амерички стручњаци су процијенили на десетине трилиона долара. Аутори овог текста, на крају су Украјину назвали - мајком сировине, која је дом за 117 од 120 најчешће коришћених минерала и метала.

Да иза сукоба у Украјини стоји прије свега глобалистички бизнис упозорио је недавно и независни кандидат за предсједника САД Роберт Кенеди млађи, појашњавајући да се иза спонзорисања рата у Украјини у ствари крију интереси највећег инвестиционог фонда “Блек рок”, који располаже са имовином вриједном више од 12.000 милијарди. Како је рекао, мало људи у САД разумије шта рат у Украјини значи за велики бизнис. Кенеди каже да се не ради само о набавци оружја и уговорима о реконструкцији, већ и о вриједном пољопривредном земљишту у Украјини које је, како је истакао, зрело за узимање.

Када је у питању “Блек рок”, Шкобаљ истиче како се ради о великом инвестиционом фонду, који располаже са огромном количином наштампаних долара те да они сада с тим лажним и безвриједним новчаницама купују вриједне ресурсе широм свијета, па и у самој Украјини.

Крајем 2022. године, испод радара медија, прошао је готово неопажено састанак украјинског предсједника Володимира Зеленског и Ларија Финка, првог човјека “Блек рока”. На крају је постигнут споразум да овај фонд савјетује украјинско министарство економије, о инвестиционој мапи пута за реконструкцију украјинске привреде.

У преводу овај фонд, који под својом контролом држи већину америчких медија, нафтних и компанија које се баве производњом оружја, лијекова и хране одлучиваће које ће то компаније учествовати у обнови Украјине. На овај начин, како је истакао Шкобаљ, САД ће путем својих компанија и фондова “дебело” наплатити своју досадашњу издашну војну, политичку и финансијску помоћ Украјини.

Руска имовина

Амерички сенатор Линдзи Грејем био је и један од највећих заговорника да се заплијени руска имовина те да се она уступи Украјини. САД и Европска унија замрзнуле су више од 300 милијарди долара руске имовине. Како би се створило законско покриће за њено одузимање, односно запљену и коришћење, Грејем је предлагао да се Русија стави на листу земаља које финансирају и подстичу тероризам. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана