Агента БиХ незаконито избацили с посла

Дарко Момић
Агента БиХ незаконито избацили с посла

БАЊАЛУКА - Министарство за људска права и избјеглице БиХ, којим руководи замјеник министра Џевад Махмутовић, потпуно незаконито, кршећи низ правних норми и на најгрубљи начин онемогућило је рад и избацило из канцеларије в.д. агента БиХ за заступање пред Европским судом за људска права у Стразбуру Монику Мијић.

Министарство је без икаквог обавјештења 25. марта одјавило са осигурања у Пореској управи Монику Мијић и њене замјенице Вању Бјелица-Прутина и Белму Скалоњић. Посебно шокантно је што су одјављене ретроактивно од 29. фебруара, иако је Моника Мијић цијело вријеме долазила на посао у Канцеларију агента БиХ, а све до 20. марта министарство је контактирало с њом као руководиоцем канцеларије.

Мијићева каже да је за одјаву сазнала 27. марта, када је на радном столу затекла одјаву осигурања са даном 29. фебруаром, а коју је министарство поднијело 25. марта.

- Ово је посебна врста мобинга, јер се све дешава у јеку пандемије вируса корона и оставља ме без примања и здравственог осигурања када ми је најпотребније. Посебан парадокс је што сам 16. марта у својству руководиоца Канцеларије агента БиХ позвана у министарство на хитни састанак у вези са организацијом рада због пандемије. Сутрадан ми је шеф кабинета замјеника министра доставио инструкцију предсједавајућег Савјета министара БиХ тражећи да у складу с њом организујем рад у канцеларији, што сам и учинила. Због тога је посебно шокантан потез министарства да ме ретроактивно одјаве са осигурања - каже Мијићева.

Она објашњава да је Парламент БиХ њену замјеницу Вању Бјелица-Прутина 11. марта именовао за чланицу Централне изборне комисије БиХ и да је од тога дана престала да обавља дужност в.д. агента БиХ, али да је министарство и Бјелица-Прутина ретроактивно одјавило са осигурања од 29. фебруара иако је до 11. марта свакодневно долазила на посао. Мијићева каже да замјеник министра за људска права БиХ наставља праксу његове страначке колегинице из СДА и бивше министарке Семихе Боровац и наставља са незаконитим фаворизовањем Белме Скалоњић као бошњачког агента БиХ за заступање пред Стразбуром.

- Белма Скалоњић је рјешењем министарства враћена на раније радно мјесто помоћника у Канцеларији агента БиХ. То је такође незаконито, о чему свједочи и пресуда Суда БиХ од 11. децембра прошле године којом је потврђено да она и Сандра Малешић не испуњавају услове за обављање послова агента и замјеника агента БиХ - каже Мијићева.

Према њеним ријечима, Министарство за људска права и Агенција за државну службу дужи период континуирано поступају незаконито и супротно пресудама Суда БиХ уз политичку подршку СДА.

Мијићева каже да је о свему обавијестила Одбор за жалбе, као и да ће са незаконитостима упознати Омбудсмана за људска права БиХ, али и владе Републике Српске, ФБиХ и свих кантона на чијим предметима ради и који с њом сарађују у извршавању међународних обавеза БиХ. Она објашњава и да њен радни однос као в.д. агента БиХ може престати одлуком Савјета министара или након њеног именовања на другу функцију као у случају Вање Бјелица-Прутина. Мијићева каже да је 26. фебруара истекао тромјесечни рок на који је именована за в.д агента БиХ, али да у складу са Законом о управи БиХ она остаје на функцији до именовања новог агента од стране Савјета министара.

- Агента или в.д. агента БиХ именује и разрјешава Савјет министара и он за свој рад одговара Савјету министара, а не министру, замјенику министра или секретару министарства - категорична је Мијићева.

До закључења овог броја нашег листа нисмо добили одговоре из кабинета замјеника министра за људска права БиХ на питања у вези са овим случајем.

Полиција

Белма Скалоњић је од Монике Мијић путем и-мејла тражила да врати кључеве службених просторија, пријетећи да ће у супротном “бити принуђена да уз асистенцију полиције отвара службене просторије”.

- Упозоравам да не стварате психозу и хаос међу запосленима пријетњама и довођењем полиције, као што сте то урадили 27. марта када су по вашој пријави због “ремећења јавног реда и мира” у просторије канцеларије дошла три полицијска службеника и установила да није било никаквог ремећења јавног реда и мира - одговорила је Мијићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана