Вриједна имовина у власништву Српске

Ведрана Кулага
Вриједна имовина у власништву Српске

Бањалука - Република Српска је протеклих година постала власник вишемилионске имовине, за коју је утврђено да је стечена кривичним дјелима, а у складиштима су тренутно некретнине и опрема вриједни 1,7 милиона, чија судбина још није до краја позната.

Агенција за управљање одузетом имовином у Републици Српској основана је 2010. године, од када је у примјени и Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, али новим Законом о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела, који је усвојен половином прошле године, проширено је његово дејство и отклоњен низ препрека са којима су се на терену сусретали припадници Министарства унутрашњих послова, правосудних институција и Агенције за управљање одузетом имовином.

Попис стања је показао да Агенција управља имовином која прелази 1,7 милиона марака, а највећи дио се односи на привремено одузету имовину.

На листи привремено и трајно одузете имовине највреднија је стамбена зграда са девет стамбених јединица чија вриједност премашује 900.000 марака, те станови/стамбене јединице вриједни готово 88.000 КМ. Агенција управља и са двије куће вриједне готово пола милиона, четири земљишне парцеле вриједне око 23.000 КМ, те паркинг мјестом са два аутомобила чија укупна вриједност износи око 20.000 КМ.

Осим тога, у складиштима је једно теретно моторно возило, документација, фискална каса, фискални штампач, интернет бонови, неколико кућишта рачунара, лаптопи, мобилни телефони, док новца, према евиденцијама из Агенције, тренутно нема.

Директорица Агенције за управљање одузетом имовином Свјетлана Кусић рекла је за “Глас Српске” да имовина која је правоснажним судским одлукама трајно одузета постаје својина Републике Српске и њоме располаже Влада Српске, у складу са одредбама закона, а трајно одузета покретна имовина може се продати или се на други начин њом располагати. Покретном имовином се, појаснила је, може располагати у јавном интересу или у социјалне сврхе, док се непокретна уписује у јавни регистар као својина Републике Српске и с њом се поступа у складу са одлукама које доноси Влада.

- Од оснивања Агенције до данас, у поступку управљања трајно одузетом имовином, у буџет Републике Српске је уплаћено 517.228 марака. Трајно одузета имовина као својина Републике Српске, вриједна 11,51 милион КМ, предата је другим надлежним тијелима на управљање, а ријеч је о акцијама у привредним друштвима, моторним возилима, информатичким уређајима, опреми и слично. Имовина вриједна 10.650 марака је на основу одлука које је усвојила Влада Републике Српске поклоњена другим правним лицима од друштвеног, односно јавног интереса - навела је Кусићева.

За трајно одузету покретну имовину у вриједности од готово 5.000 марака и трајно непокретну имовину од нешто више од 639.000 КМ нису завршене још све активности потребне за доношење одлука о располагању.

- Агенција је до сада организовала и спровела једну јавну продају трајно одузете имовине која није успјела јер се нико није пријавио за надметање - казала је Кусићева, не наводећи више детаља. 

Надлежни су, како је додала, у периоду од ступања на снагу Закона о одузимању имовине која је проистекла извршењем кривичног дјела па до децембра 2018. године израдили приједлоге правилника који се односе на сачињавање записника и вођење евиденције о пословима Агенције, као и на начин обављања послова управљања одузетом имовином. Достављени су Министарству правде, а у Агенцији очекују да ће приједлог правилника о врсти и начину утврђивања трошкова чувања, одржавања и управљања привремено одузетом имовином бити достављен том министарству током идућег мјесеца.

Дио са списка привремено и трајно одузете имовине (вриједност у КМ)

* Стамбена зграда са девет стамбених јединица        - 903.335

* Двије куће                                                                  - 479.863

* Станови/стамбене јединице                             - 232.884

* Земљишне парцеле                                          - 22.926

* Два аутомобила                                                         - 19.842

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана