Влада Републике Српске: Гарантни фонд ће издати 272 гаранције у износу од 12.200.000 КМ

Срна
Влада Републике Српске: Гарантни фонд ће издати 272 гаранције у износу од 12.200.000 КМ

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је данас План пословања Гарантног фонда Републике Српске за ову годину, по којем ће Фонд издати укупно 272 гаранције у укупном износу од 12.200.000 КМ.

Од тог износа, 6.700.000 КМ предвиђено је за издавање гаранције по гарантно-кредитним линијама, док је за гаранцију по новим гарантним линијама предвиђено издвајање 5.500.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.


"Планираним износом гаранција предвиђено је пружање подршке пласманима комерцијалних банака и других финансијских посредника из њихових властитих средстава и из средстава Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, која се пласирају путем комерцијалних банака, те подршка пласманима из Фонда жПартнерж Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и пласманима ИФАД пројекта", наводи се у саопштењу.

Планом издавања гаранција, додаје се, предвиђена је дисперзија ризика кроз већи број гаранција са мањим гарантованим износима.

"Планом издавања гаранција у овој години Фонд предвиђа подржати 33,46 одсто пласмана комерцијалних банака и других финансијских посредника, односно 36.460.000 КМ пласмана", наводи се у саопштењу.

Постојећим гарантно-кредитним линијама планира се подржати 36,49 одсто, а новим гарантним линијама 30,38 одсто пласмана комерцијалних банака и других финансијских посредника, појашњава се у саопштењу.

За реализацију овог Плана пословања Влада Српске задужила је Управу Гарантног фонда Републике Српске Бањалука.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку којом се усваја Трогодишњи план пословања Гарантног фонда Републике Српске Бањалука за период од 2017. до 2019. године.

"План гаранција по гарантно–кредитним линијама за овај период износи 26.700.000 КМ, а план гаранција по новим гарантним линијама за исти период износи 10.000.300 КМ", наводи се у саопштењу.

Обављајући основну дјелатност, Фонд је у претходном периоду издао укупно 102 гаранције у укупном износу од 25,67 милиона КМ и тиме подржао укупно око 80 милиона КМ кредитних средстава, гдје степен покрића износи 33,78 одсто.

Влада Републике Српске разматрала је и усвојила Правилник о измјенама и допунама Правилника о одобравању гаранција по гарантно–кредитним линијама.

"Измјенама Правилника предвиђа се да у случају да Гарантни фонд Српске и комерцијална банка или друга финансијска организација искажу потребу за увођењем нове гарантно-кредитне линије којом би се обавезном гаранцијом Гарантног фонда подржао посебан кредитни производ комерцијалне банке или друге финасијске организације, Надзорни одбор Гарантног фонда се овлашћује да, на приједлог Управе Фонда, донесе одлуку о увођењу посебне гарантно-кредитне линије, у складу са законом, статутом, овим правилником и другим општим актима Фонда у оквиру његовог гарантног потенцијала", наводи се у саопштењу.

Гарантни фонд Српске може одобрити гаранцију у наведене сврхе максимално до 50 одсто одобреног износа кредита комерцијалне банке или другог финансијског посредника, али не више од износа од 300.000 КМ.

Осим тога, измјенама и допунама Правилника је планирано да органи органи Фонда, у оквиру својих надлежности, могу одобрити оквирни износ гаранција према једном или групи повезаних лица, чији је рок важења, односно кориштења до једне године од дана доношења одлуке.

Предложеним измјенама и допунама Правилника о одобравању гаранција по гарантно-кредитним линијама осим квалитетнијег и садржајнијег иступа на финансијском тржишту Српске кроз увођење института јавног позива повећава се ниво транспарентности рада Гарантног фонда, те јача информисаност о могућностима које пружа Гарантни фонд Републике Српске и реалније сагледавање стварних потреба за гаранцијама овог фонда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана